7.5.15

El joc de les empreses, els fiscals generals i el govern dels EUA en el sector del gas**

Una informació detallada que explica com funciona un entramat.



La carta a l’Agència de Protecció Ambiental (EPA) del fiscal general [de l’estat] d’Oklahoma, Scott Pruit, acusava sense embuts els reguladors federals de sobreestimar exageradament el volum de contaminació atmosfèrica originada per les companyies energètiques que perforaven pous de gas natural al seu estat. Ara bé, Pruitt no esmentava un element crucial. La carta de tres pàgines l’havia escrit els advocats de Devon Energy, una de les empreses petrolieres i gasístiques més grans d’Oklahoma, i l’hi havia enviat el màxim responsable del departament de lobisme de Devon. (...) El gabinet del fiscal general de l’estat havia agafat l’escrit de Devon, l’havia copiat en paper amb el segell del govern estatal, canviant-ne unes quantes paraules, i l’havia enviat a Washington amb la signatura del fiscal general.
(...) l’intercanvi de correus electrònics obtingut gràcies a una sol·licitud d’accés als registres de la fiscalia, revela l’aliança secreta sense precedents que Pruitt i altres fiscals generals republicans han forjat amb alguns dels productors d’energia més importants del país per oposar resistència a l’agenda regulatòria d’Obama (...). Els fiscals generals d’almenys una dotzena d’estats col·laboren amb empreses del sector de l’energia, entre altres, que en contrapartida els proporcionen sumes rècord per finançar les seves campanyes polítiques. Aquest any els han donat un mínim de 16 milions de dòlars.
(...) Durant més de deu anys, els demòcrates han fet front comú amb grups ecologistes com el Sierra Club per servir-se del sistema judicial per imposar una regulació més estricta. Tot i això, mai abans els fiscals generals s’havien unit a aquesta escala amb els interessos empresarials amb l’objectiu de planta cara a Washington i interposar demandes contra el govern en tribunals federals.
De la lectura de milers de correus electrònics i documents judicials i de desenes d’entrevistes es desprèn que, d’amagat de l’opinió pública, els representants de les empreses i els fiscals generals coordinen la seva estratègia judicial i altres iniciatives per combatre la regulació federal. (...)
En un estat dominat pel sector de l’energia, les postures de Pruitt han gaudit d’un gran suport. (...)
Els directrius i els lobbistes del sector de l’energia del conjunt dels Estats Units van veure un gran potencial en Pruitt, un polític amb talent que havia sigut legislador estatal (...) [La cartera de clients d’un d’aquests lobbistes] està formada, entre d’altres, per TransCanada, la constructora de l’oleoducte Keystone XL, Southern Co., l’elèctrica amb seu a Geòrgia propietària de nombroses centrals termoelèctriques de carbó, i el grup d’inversors que hi ha rere la polèmica proposta d’explotació dels recursos miners de la badia de Bristol (Alaska), el projecte conegut com a Pebble Mine.
Per a la indústria energètica Pruitt va ser una elecció fàcil. (...) Una de les primeres accions de Pruitt va ser crear una “oficina de federalisme” que es va oposar al pla del govern d’Obama de reduir la calitja al sud-oest d’Oklahoma, obligant les centrals termoelèctriques de carbó de l’estat a instal·lar nous sistemes de control de la contaminació.
(...) Miller va reunir un grup extraordinari de lobbistes del sector de l’energia i fiscals generals de nou estats per al que va batejar com la Cimera sobre el Federalisme i el Futur dels Combustibles Fòssils. (...)
[A la reunió], a part d’empreses energètiques d’Oklahoma hi van assistir directius de Peabody Energy  de Missouri, el productor privat de carbó més important del món, i Southern Co., que s’ha oposat de manera bel·ligerant als mandats federals en matèria de contaminació atmosfèrica. També hi havia advocats mercantils especialistes en regulació energètica. (...)
Aquest només és un dels desafiaments a Washington que ha protagonitzat el fiscal general. Els representants de Devon també van adreçar-se a Pruitt per aconseguir el suport d’altres fiscals general i governadors republicans per oposar-se a una norma proposada per l’Oficina de Gestió del Territori (BLM) que havia de regular la fractura hidràulica, coneguda com a ‘fracking’ (...).
Eric Lipton, A la conquesta de favors, Ara 26-04-2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada