13.11.11

La "cartilla" nuclear*

[¿El magatzem temporal centralitzat (MTC/ATC) per residus radioactius, és segur?]
Totalment. És una instal·lació passiva, intrínsicament segura. Els elements combustibles estan emmagatzemats amb barreres i no s'hi genera en el seu interior cap activitat, ni energia elèctrica.
(...) [El Govern està planificant el futur energètic pel 2030. ¿Quin paper ha de tenir l'energia nuclear?]
Espanya necessita diferents energies: una energia sòlida, de base, respetuosa amb el medi ambient, la nuclear, i una energia que cobreixi la variació de la demanda elèctrica amb energies renovables, o el gas, i en alguns casos, l'energia hidràulica. Prescindir de l'energia nuclear seria un error.
[¿Perquè a Espanya no es construeixen noves nuclears?]
El Govern ha dit per activa i per passiva que la seva aposta no són les centrals nuclears, sinó les renovables. Hi ha una decisió política de no concedir nous permisos.
[Però si una elèctrica presentés un projecte, ¿el Govern el refusaria?]
Sí, segur. Veig impossible que una companyia presenti un projecte a curt termini, en un horitzó de cinc anys; però pel 2030 seran necessàries.
[Però ja no hi ha moratòria...]
Però la darrera paraula d'una nuclear la té el Ministeri d'Indústria. Tenim el precedent de Garoña. (...)
[¿No serà que són molt cares, i no surten els números?]
A Finlàndia s'està construint un reactor. S'ha de reconèixer que està tenint endarreriments. No obstant, aquest país ha anunciat que construirà altres dues centrals, i ja en té quatre. I si les empreses finlandeses van a construir tres noves centrals és perquè li surten els números. (...)
[¿Les renovables són enemigues de la nuclear?]
Són complementàries perquè la nuclear treballa gairebé totes les hores de l'any, mentre que les energies renovables ens permeten modular la corba de demanda. Un mix de generació elèctrica basat e un terç d'energia nuclear, un terç de renovables i un terç basat en hidràulica, gas i altres (...) és un mix força equilibrat. El problema és com introduïm les renovables en el sistema.
[¿Perquè?]
Les renovables tenen moltes limitacions. Quan no hi ha vent, els parcs eòlics s'han de cobrir amb altres energies. I si introduïm les renovables de manera indefinida, tindrem una sobrecapacitat de potència instal·lada. I el 2009 s'han pagat en primes, tant a l'eòlica com a la solar, més de 6.000 milions. (...)
[¿La seguretat nuclear s'ha descuidat amb la crisi?]
S'ha de demanar a les empreses que no baixin la guàrdia en matèria de seguretat, i d'això se'n encarrega en Consejo de Seguridad Nuclear. S'ha estat invertint de forma continuada més de 100 milions d'euros l'any per a la seva modernització. No hem vist cap disminució en inversions en manteniment o de renovació d'equips. Lamentablement, pararem les centrals (Garoña o Cabrera) estant en millor forma que quan van arrencar. A l'entorn d'una nuclear, la radioactivitat és la mateixa que en qualsevol altre punt d'Espanya en el que no hi hagi na central nuclear.
Antonio Cerrillo, entrevista a José Emeterio Gutiérrez, "Necesitamos nuevas nucleares para el 2030", La Vanguardia 25-05-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada