6.11.11

Bèlgica, la nova víctima de Fukushima*

L'efecte dòmino del desastre nuclear de Fukushima, al març, continua fent caure fitxes i després d'Alemanya i Suïssa, al maig, i Itàlia, al juny, ha estat ara Bèlgica la que ha fet marxa enrere en els seus plans de mantenir decididament l'energia nuclear, que produeix el 55% de l'electricitat nacional, fins 2025. El nou enfocament preveu començar a tancar progressivament als reactors a partir de 2015. Fins a França, el país més pronuclear i nuclearitzat del món, li semblen haver entrat dubtes. A l'empara dels plans de socialistes i ecologistes, el Govern diu que la quota atòmica al país s'anirà reduint a poc a poc.
Els sis partits que negocien el futur Govern de Bèlgica (socialistes, conservadors i liberals a banda i banda de la frontera lingüística) han arribat a un acord per ficar en un calaix el programa que preveia tenir els seus set reactors en dues centrals nuclears (...) a ple funcionament fins al 2025 i han desempolsat el de tancar els tres més vells (...) el 2015. Fukushima ha fet a Bèlgica tornar a l'acordat en 2003. Aquell pla es va canviar el 2009, després d'un acord amb la companyia operadora, per prolongar 10 anys la vida dels reactors més vells fins als 40 anys i fixar el 2025 la data límit per a tot el règim nuclear belga.
(...) Tot el programa, però, queda supeditat a la posada en marxa de fonts alternatives d'energia i creuar els dits. "Si resulta que no hi ha falta de subministrament i els preus no es disparen ens mantindrem en la idea de complir la llei de 2003" (...).
En altres paraules, si es disparen els preus o falta energia, potser del que s'ha dit, res. En tremendisme s'ha agafat Electrabel, la companyia nacional d'electricitat, una filial del gegant francès GDF Suez, segons la qual la mesura obligarà a importar energia, dispararà les emissions de CO2 i farà pujar el preu de la llum.
(...) Els partits que no han participat en les discussions, i que no estaran en el Govern, (...) consideren que el pacte no fa sinó endarrerir sis mesos la decisió definitiva. Per als verds flamencs, els negociadors "han decidit no decidir".
Ricardo Martínez de Rituerto, Bruselas se suma al repliegue nuclear europeo, El País 1-11-2011.

Retrocés atòmic després de Fukushima
Japó
Ha decidit anar tancant les nuclears.
Alemanya
Ha decidit l'apagada nuclear per al 2022.
Itàlia
El 95% dels italians ha votat en contra de construir noves nuclears.
Suïssa
El Parlament ha aprovat l'abandonament progressiu de l'energia atòmica conforme les centrals compleixin la seva vida útil.
Bèlgica
Tancament progressiu de les centrals a partir del 2015.
França
El Govern diu que la quota atòmica s'anirà reduint poc a poc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada