27.10.11

L’energia i l’economia ucraïnesa pendents de l’FMI

L'economia ucraïnesa viu les dues cares de la moneda. D'una banda, manté un creixement del 4% en moments en què la majoria de les economies europees no creixen més d'un 1%, però, de l'altra, pateix un greu problema de dèficit per compte corrent.
(...) Les projeccions indiquen que per a la resta de l'any les exportacions podrien seguir caient i les importacions -especialment les energètiques- augmentaran el seu valor, el que es traduiria en un dèficit equivalent al 4,5% del PIB per tot 2011 . (...)
L'FMI ​​ja va aprovar el gener de 2010 un paquet d'ajudes per 15.000 milions de dòlars, que actualment es troba paralitzat perquè el Fons considera que Ucraïna no ha complert els seus compromisos d'ajustaments estructurals. (...) Manté congelades les pujades dels preus del gas a la població, una mesura que el Fons considera crucial per assolir l'equilibri.
Els pressupostos s'han fet amb una estimació de preus internacionals del gas que en la realitat s'han triplicat. És per això que l'FMI demana un ajust dels preus del combustible i que les alces es traslladin als consumidors eliminant subsidis artificials. Les estimacions oficials indiquen que això significa elevar un 32% els preus a les persones i un 56% a les empreses. (...)
Els analistes coincideixen que el futur immediat d'Ucraïna no depèn de l'FMI (...).
Fernando Cano, Ucraina espera al FMI, El País 23-10-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada