21.9.11

Siemens abandona el negoci nuclear*


L'abandó per part de Siemens de la seva participació a Areva ja anticipava l'abandó total del negoci nuclear. Ara s'ha dut a terme.
L’anunci
El president del consorci tecnològic alemany Siemens, Peter Löscher, ha anunciat (...) l'abandonament total del negoci nuclear per part del seu grup.
"Aquest capítol està tancat per a nosaltres", afirma Löscher, l'empresa que ha participat durant dècades en la construcció de centrals i instal·lacions atòmiques a tot el món. La decisió, comenta el cap de Siemens, és "la resposta" de la seva empresa "al clar posicionament de la societat i la política a Alemanya a favor de l'abandonament de l'energia nuclear" després de la catàstrofe de Fukushima, al Japó.
Löscher considera determinant la decisió adoptada abans de l'estiu pel Bundestag d'aprovar l'apagada nuclear a Alemanya per al 2022 i d'anar clausurant fins llavors totes les plantes atòmiques en aquest país.
El president de Siemens assenyala que el seu grup deixarà a partir d'ara de participar en la construcció de centrals atòmiques completes i que només continuarà construint components per turbines que també s'usen en centrals elèctriques convencionals. Així mateix, anuncia la fi del projecte d'una societat de risc compartit amb el consorci nuclear rus Rosatom, amb el qual espera que, malgrat tot, es pugui col·laborar "en altres camps".
Efe, Siemens anuncia el abandono total del negocio nuclear, El País 18-09-2011.

El consorci industrial alemany Siemens (...) ha abandonat completament el sector de l’energia nuclear, en el qual va ser un constructor, dissenyador i venedor rellevant. (...)
“No ens implicarem més en gestió, construcció o finançament de centrals nuclears, per a nosaltres s’ha tancat definitivament aquest capítol”, diu Löscher [director general de l’empresa] (...). “A partir d’ara només fabricarem equips convencionals com turbines de vapor, cosa que vol dir que ens limitarem a tecnologies que poden utilitzar-se no només per a propòsits nuclears, sinó també per a centrals de carbó o de gas”, assenyala.
Fa dos anys, Löscher parlava de plans per construir 400 reactors a tot el món fins al 2030. Tot això s’ha refredat com a resultat del gir del Govern alemany en matèria d’energia nuclear, després de l’accident de Fukushima.
(...) Els grans consorcis alemanys d’enginyeria, com Siemens, ja havien fet apostes fortes en renovables abans de Fukushima, però ara el seu fervor nuclear es refreda. Siemens va abandonar contractes amb la francesa Areva i ha suspès plans de contractes importants amb Rússia.
(...) l’actitud alemanya (...) ara per a les centrals nuclears suggereix que són recursos del passat.
Siemens construeix actualment una central nuclear a Angra, a prop de Rio de Janeiro, amb tecnologia dels anys setanta que a Alemanya es considera insegura, la qual cosa planteja la pregunta de si el que es rebutja a Alemanya es rebutja perquè és “incontrolable” –en paraules de la cancellera Merkel- és vàlid per al Brasil. (...)
Al món hi ha 572 reactors, cinc dels quals (Harrisburg, Txernòbil i els tres de Fukushima) es van fondre accidentalment. Això representa una probabilitat d’accident greu de l’1%.
Rafael Poch, El grup alemany Siemens abandona el negoci nuclear, La Vanguardia 19-09-2011.


Tres consideracions:
  1. Actualment hi ha 440 reactors en funcionament al món. Els 5 que han patit fusió reconeguda en són l’1,14%.
  2. És important saber que no totes les centrals que es construeixen ho fan amb la tecnologia (seguritat) actual, la qual cosa és molt preocupant.
  3. Que Siemens hagi abandonat el negoci nuclear, digui el que diu i es decanti per les renovables és una molt bona notícia, i potser “un avís per a navegants”.

La central d’Angra té 3 reactors. El primer (1985, PWR Westinghouse 620 MW) es va aturar amb molt poca producció degut als nombrosos problemes. Els altres dos són PWR de Siemens/KWU d’uns 1.250 MW. El tercer està en construcció. El primer acord amb Siemens preveia construir 8 reactors i la fabricació d’elements de combustible. Brasil té urani.
Greenpeace ha elaborat un Case Study sobre Angra.


El 35% renovable és assolible
La companyia alemanya Siemens va anunciar ahir la cancel·lació de tots els seus projectes nuclears, inclosa la seva possible aliança amb la russa Rosatom, en concordança amb la decisió adoptada pel Govern de la cancellera Angela Merkel pel que fa al fre de l'energia nuclear.
Així ho va fer saber el president de la companyia, Peter Loescher, (...) que va descriure la decisió com una "resposta" a la rotunda postura política i social d'Alemanya sobre l'energia atòmica. La catàstrofe del reactor nuclear de Fukushima durant el tsunami i posterior terratrèmol que va assolar Japó el passat mes de març va motivar que el Govern alemany anunciés la seva renúncia total a l'ús de l'energia nuclear per al 2022.
Loescher va qualificar aquesta decisió com "el projecte del segle", i ha opinat que el pla del Govern alemany per incrementar fins a un 35% la dependència de les energies renovables per al 2020 era assolible. Siemens va decidir unir forces amb Rosatom el 2009, però l'aliança es va veure obstaculitzada per una disputa legal amb Areva, companyia francesa antiga sòcia de Siemens. Malgrat la decisió de Siemens, el seu president va assegurar que manté la seva intenció de col·laborar amb la companyia russa en altres àrees.
Reuters, Siemens renuncia a sus planes en la energía nuclear, El País 19-09-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada