21.9.11

Què permet fer el petroli ben administrat

A la ciutat Estat d’Abu Dhabi, el germà més gran i més poderós dels Emirats Àrabs Units, volen ser també la nació del futur. Es tracta del principal productor de petroli dels set emirats, que disposa d’un 10% de l’or negre mundial i amb un 5% del consum mundial del gas natural del planeta.
Al seu voltant, l’Orient Mitjà bull en revolucions contagioses contra els líders autocràtics. “Abu Dhabi és diferent –diuen els portaveus– perquè té un lideratge que inverteix en el poble. No es pot veure la regió com un sol bloc, perquè aquí no hi ha una distribució injusta dels béns”.
“Diversificació de l’economia” és el lema més popular entre els dirigents de la Unió dels Emirats Àrabs. “Sabem que en cinquanta anys el petroli i el gas potser ja estaran esgotats, i és per això que estem invertint tant en els serveis financers, en el turisme, en la indústria, en la construcció dels edificis més sofisticats i especialment en la cultura” (...) “Els qui creuen que d’aquí a mig segle no existirem, simplement ens envegen o no entenen la realitat. En cinquanta anys tindrem un poble més culte i educat i una economia diversificada”.
Henrique Cymerman, Abu Dhabi, cultura per quan s’esgoti el petroli, La Vanguardia 26-06-2011.

El creixement econòmic d’Abu Dhabi no s’hauria aconseguit sense l’ajuda dels petrodòlars i els centenars de milers de treballadors asiàtics. Cobren uns 120 euros al mes i treballen sis dies a la setmana, de vegades  sota temperatures de més de 50 graus. (...)
Els ciutadans amb nacionalitat d’Abu Dhabi, en canvi, tenen una renda per càpita de 63.000 dòlars anuals, el tercer més elevat del planeta després de Luxemburg i Noruega.
L’altra cara de la moneda, La Vanguardia 26-06-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada