22.9.11

Naoto Kan compleix la dimissió anunciada*

Naoto Kan ha complert la seva paraula. El primer ministre japonès va dimitir ahir després que s’aprovessin les dues últimes lleis clau per encarrilar la reconstrucció del país després del sisme i el tsunami del març i la posterior crisi nuclear de la central de Fukushima.
S’en va empès per les crítiques a una gestió d’aquestes catàstrofes qualificada de calamitosa i per la seva incapacitat per treure de l’estancament econòmic la tercera potència mundial. Kan ha er honor a la seva fama de tenaç i perseverant. (...) el 2 de juny passat (...) després de superar una mció de censura, va anunciar que se n’aniria tan aviat com s’aprovessin tres mesures legislatives que considerava imprescindibles perquè el país superés “la pitjor crisi que ha viscut el Japó des de la Segona Guerra Mundial” (...). Al juliol es va aprovar un pressupost extraordinari per reconstruir les zones sinistrades del nord-est del país i ahir van rebre el vistiplau la llei d’emissió de deute per finançar aquesta reconstrucció i una altra per promoure les energies renovables després de l’accident nuclear de Fukushima. Una vegada conclosos aquests tràmits Kan no va perdre ni un minut a anunciar la seva renúncia. “Ja s’han complert els tres requisits que vaig estipular, així que avui dimiteixo del meu lloc de president del partit” (...). I va afegir que “quan el nou president sigui elegit, abandonaré el càrrec de primer ministre i el meu gabinet dimitirà col·lectivament”.
I. Ambrós, El primer ministre del Japó dimiteix un cop encarrilada la reconstrucció, La Vanguardia 27-08-2011.

Un expresident que demana perdó
Naoto Kan (...) es lamenta de no haver pogut encarrilar el Japó en la via de la recuperació econòmica i no haver pogut posar fi a les penúries que pateixen els damnificats dels sisme, el tsunami i la posterior crisi de Fukushima. Divendres, quan va anunciar que dimitia, Kan va reiterar la voluntat de visitar els afectats i demanar-los perdó perquè no podran tornar als seus llocs de residència en molts anys a causa de les altes radiacions.
Sentiment de culpa de Naoto Kan, La Vanguardia 30-08-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada