10.3.11

Model energètic insostenible


"El model energètic és insostenible. De la nit al dia, els espanyols som 24.000 milions d'euros més pobres i menys competitius que fa nou mesos a causa de la inestabilitat en els països àrabs i l'escalada dels preus del petroli"
(...) 2010 ha estat molt positiu per Abengoa. Sobretot si es considera que, amb la complexitat de l'escenari econòmic en què ens hem mogut, s'ha aconseguit incrementar les vendes en un 34%, el resultat brut operatiu (Ebitda) en un 26% i el resultat net en un 22%. (...)
P. Abengoa ha apostat per l'energia termosolar i els biocombustibles. ¿No és un gran risc en moments de crisi?
R. Els esdeveniments últims a diversos països àrabs donen la raó a una reflexió que ara pot semblar oportunista, però que repeteixo des de fa anys. Fa 12 mesos el preu del barril de petroli estava en 70 dòlars i avui [l'entrevista es va celebrar el dimecres 23] ha superat 110. Si fem un compte ràpida, aquests 40 dòlars de diferència, que han sorgit de sobte, inesperadament, suposen incrementar en 24.000 milions d'euros la factura que paga Espanya a altres països per l'abastament. En aquest punt convé recordar l'intens i interessat debat que hi va haver fa uns mesos a Espanya al voltant de les primes a les energies renovables, primes que, en conjunt, suposen una despesa anual significativament menor que el derivat de l'actual escalada de preus del cru.
P. Què es pot fer?
R. Canviar el model. És injust i no és sostenible la dependència energètica de la major part dels països d'una sola font majoritària i primària com és el petroli. Això crea tensions i desequilibris econòmics i regionals. Nosaltres advoquem des de fa anys per un canvi progressiu del model energètic per un altre més sostenible basat en renovables. El defensem per raons de cost econòmic, mediambientals, per elevar la independència energètica dels països i evitar conflictes i tensions geopolítiques. Hi ha un elenc d'alternatives per substituir el petroli, no serà una sola font on ho faci, i estem convençuts que la termosolar i el bioetanol estaran entre elles. Els països nòrdics i Alemanya des de fa anys, i més recentment EUA, estan invertint en el canvi de model. Espanya hauria de fer més del que està fent.
P. Per què la termosolar?
R. És una energia que en un horitzó de tres a cinc anys, que no és res, serà competitiva en preu de producció i que a més té una segona derivada que de vegades s'oblida: és una energia gestionable. De vegades se la compara amb l'eòlica, però cada megawatt eòlic ha de tenir el suport d'un altre tipus d'energia, normalment de la produïda en centrals de cicle combinat, perquè no és previsible ni emmagatzemable. Dos problemes que l'energia termosolar no té. És molt més predictible i gestionable pel sistema elèctric que l'eòlica ia més és emmagatzemable.
P. I el bioetanol?
R. El mercat de biocombustibles està creixent significativament als EUA (ha passat de representar un 2% a un 10% del consum en vuit anys) i en altres països. El bioetanol ha tingut una primera fase en què s'ha produït a partir de cereals i una segona, en la qual estem entrant, en la que s'obté a partir de biomassa, que aporta grans avantatges econòmics i mediambientals. Estem desenvolupant una de les primeres plantes del món a escala comercial a Kansas, després d'haver provat amb èxit aquesta tecnologia a la nostra planta pilot de Salamanca.
Carlos Gómez, entrevista a Manuel Sánchez Gómez, "Hay que cambiar un modelo energético injusto e insostenible", El País 27-02-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada