7.2.11

Repercussions egípcies en l’energia a Espanya*


Gas
Espanya serà el país més afectat en cas que Egipte suspengui les seves exportacions de gas natural liquat (GNL), pel davant d’Estats Units i Corea del Sud, els mercats dels quals també depenen dels hidrocarburs nord-africans (...). Egipte va ser el 2010 el cinquè subministrador de gas a Espanya, amb una quota del 8%, al darrera d’Algèria i Nigèria, que aporten el 30% i el 21%, respectivament.
Efe, España será el país más afectado si Egipto suspende las exportaciones de gas licuado, La Vanguardia 3-02-2011.


L’espectacular explosió d’un gasoducte egipci en la península del Sinaí ha deixat desproveïda a Jordània. La terminal de gas sinistrada també subministra gas a Israel (...)
 El gas que arriba d’Egipte representa un 80% de la producció elèctrica de Jordània. (...) el país haurà de recórrer al petroli fins que es repari el gasoducte egipci. Prescindir del gas a preu de saldo que arriba d’Egipte, costarà al regne hachemita uns tres milions d’euros diaris (...).
El tall de subministrament també afecta, tot i que en moenor mesura, al veí israelià. El gas egipci suma fins un 40% de les importacions d’aquesta font d’energia a Israel. El primer ministre israelià (...) va indicar en un comunicat que el país no patiria desproveïment a conseqüència de l’explosió.
Ana Carbajosa, Una explosión en el Sinaí deja sin suministro de gas a Jordania, El País 6-02-2011.

Petroli
Espanya és el principal receptor del subministrament de petroli que transita vers el nord a través del canal de Sues, amb un 37% del total de remeses de cru. (...)
EP, España, el país más afectado si se cierra el canal de Suez, La Vanguardia 11-02-2011.


Dues terceres parts de les reserves mundials de petroli en condicions de poder ser explotades, i la meitat de les reserves de gas natural del planeta, es troben en el subsòl del Nord d’Àfrica i Orient Mitjà, escenari d’una recent i creixent inestabilitat arrel de les revoltes populars a Tunísia i a Egipte (...)
Egipte no sobresurt per ser un gran productor de gas o de petroli, però és territori de pas de milions de barrils de petroli diari amb destí a Europa, ja sigui en grans petrolers pel canal de Sues o a través de l’oleoducte de Sumed, que connecta el mar Roig amb el Mediterrani, travessant el país i amb capacitat per a que circulin pel seu interior 2,5 milions de barrils al dia, superant el trànsit pel canal de Sues.
Per protegir aquestes artèries, l’exèrcit d¡Egipte ha reforçat des de l’inici de la revolta la seguritat al llarg d’aquests recorreguts. Si aquestes comunicacions fallessin l’alternativa seria embarcar el petroli per vorejar el continent Africà, la qual cosa allargaria el trajecte dues setmanes i suposaria un cost afegit (...).
“L’impacta de les revoltes i de la inestabilitat política en l’economia global dependrà del grau en que pugui afectar als subministraments de cru i de gas” (...).
Eulàlia Furriol, El petróleo, de nuevo por las nubes, La Vanguardia 6-02-2011.



Empreses i projectes
Kuraymat
L’empresa possiblement més exposada [a Egipte] és Gas Natural [Fenosa], que opera des de 2005 una planta de liqüefacció de gas [natural] a Damietta destinat al mercat espanyol i promoguda al  seu dia per Unión Fenosa. Cepsa, que des de 2007 té contactes d’explotació en dos blocs en la zona occidental de Sàhara egipci, en associació amb altres empreses (...) encara no ha començat a treure resultats de la prospecció. (...) Iberdrola (...) ha construït una planta destinada a la seva explotació per una ‘utility’ local. El projecte, per valor de 150 milions d’euros i a punt de ser lliurat, va ser una autèntica fita mundial: la planta, a Kuraymat, a 50 quilòmetres d’El Caire, és la primera central híbrida gas-solar del món.
Fernando Barciela, Egipto no quita el sueño, El País 6-02-2011.

Mojave
Al desert de Mojave (EUA) es van construir 8 centrals solars amb complement de gas natural entre els anys 1986 i 1991.

El 12 de maig del 2010, es va inaugurar la central solar de Ain Beni MAthar, amb complement d’un cicle combinat de gas natural de 470 MW. Va ser executat amb el mecanisme CDM previst pel protocol de Kyoto.
Ain Beni Mathar




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada