20.2.11

Increment de la pèrdua d’autonomia energètica


Una altra pèrdua de participació espanyola i de la UE en el sector del gas i del petroli a favor d’empreses estatals del nord d’Àfrica.

De la Compañía Española de Petroleos a la International Petroleum Investment Company
Les accions de Cepsa es van disparar ahir en la borsa un 22,85% al conèixer-se que la petrolera estatal d’Abu Dabi, IPIC (International Petroleum Investment Company), llança una opa pel 100% de la companyia. Com que IPIC ja posseeix el 47%  de la petrolera, la proposta es refereix al 53% que encara no controla. D’aquest percentatge, un 49% està a mans de la francesa Total i el 4% restant es reparteix entre accionistes minoritaris. (...)
IPIC va entrar en el capital de la petrolera espanyola fa 23 anys, a l’adquirir el 10% del capital social. El setembre del 2009 (...) va adquirir les participacions del Banc Santander (32,5%) i Unión Fenosa (5%) (...).
Aquesta venda té repercussions en el mapa energètic espanyol, ja que la petrolera controla, per exemple, el 20% del capital del gasoducte Medgaz, que uneix la costa algeriana amb Almería (...). També posseeix el 14% de l’empresa d’emmagatzemament i transport de combustible CLH i el 35% de la comercialitzadora de Cepsa Gas, junt amb Total i Sonatrach. (...)
(...) el secretari d’Estat d’Economia es va limitar a dir que es tracte d’una “operació privada” i es va negar a valorar el que suposa que Abu Dabi passi a controlar el 20% del gasoducte Medgaz, considerat el seu dia com una infraestructura estratègica.
Cepsa compta a Espanya amb tres refineries pròpies i un compartida amb Repsol, al 50%, ubicada a Tarragona denominada Asesa. També posseeix quatre plantes petroquímiques, tres a Cadis i una a Huelva. A més, és la propietària de 1.500 estacions de servei a Espanya i unes 300 a Portugal. La companyia compta amb uns 12.000 empleats directes, dels quals uns 10.000 estan a Espanya.
(...) el nou amo es va afanyar a ressaltar amb un comunicat que mantindrà “l’espanyolitat”, al mateix temps que va comunicar que havia informat del moviment a l’Executiu de Zapatero.
Conchi Lafraya, La petrolera estatal de Abu Dabi toma el control de Cepsa por 3.970 millones, La Vanguardia 17-02-2011.


Inversions del fons d’inversió IPIC
Des de l'inici de la crisi, el 2008, a Espanya es sospira pel capital àrab, especialment pels anomenats fons sobirans dels Estats petroliers. D'ells s'esperava fa anys que ajudaran a resoldre la nostra crisi immobiliària, adquirint actius, mentre que últimament se'ls cita com a possibles interessats a entrar en el capital de les caixes d'estalvis en procés de conversió. No obstant això, tot i desenes de viatges i delegacions comercials, visites a Espanya, celebracions, jornades i seminaris, el balanç és més aviat raquític. Les inversions àrabs a Espanya es compten amb els dits de les dues mans.
Entre els fons, el IPIC (International Petroleum Investment Company), d'Abu Dhabi, és gairebé l'única excepció ressenyable. Porta a Espanya des de 1988 i acaba d'anunciar una opa sobre el 100% de Cepsa, empresa en la qual ja té el 47,1% del capital.
IPIC és un dels grans fons de la zona del Golf, amb una cartera d'inversions de 48.000 milions de dòlars. Tot i que el seu objectiu és bàsicament invertir en empreses energètiques i té posicions en companyies tan assenyalades com OMV, un dels grans grups gasístics i petroliers d'Europa de l'Est (20%) (...)
No és, doncs, casual que els fons o empreses àrabs presents a Espanya estiguin bàsicament en el negoci de l'energia. A més del IPIC, estan Oman Oil, amb el 5% d'Enagás i el 10% de CLH, i l'algeriana Sonatrach. (...)
Fernando Barciela, IPIC no hay más que uno, El País 20-01-2011.

Més presència del gegant rus
Meroil, la petrolera catalana creada per un grup de gasoliners independents, preveu estrènyer la seva aliança amb el gegant rus Lukoil amb el qual s’ha associat per establir en el port de Barcelona una de les majors terminals de productes petrolers del món, amb una inversió de 50 milions.
Tot el projecte s’ha dissenyat pensat en atreure superpetrolers de gran calat, de fins 150.000 tones (ara el màxim són 40.000).
“L’objectiu és convertir a Barcelona en un hub (un punt de connexió) per rebre producte de tot el món i reexportar-lo també a tot el món” (...).
Lukoil, amb un 1,1% de les reserves mundials de petroli i un 2,3% de la producció mundial, obre a més noves expectatives i Meroil preveu realitzar noves operacions conjuntes a Espanya. Entre les possibilitats que s’han apuntat en el mercat. Hi figura l’entrada de Lukoil com accionista de Meroil, el qual entre altres coses disposa d’una xarxa de 200 estacions de servei. (...)
L’aliança, que en realitat s’ha signat amb Litasco, una societat amb seu a Ginebra que s’encarrega de tots els negocis del grup fora de Rússia, ha suposat un primer pas per a uns objectius més ambiciosos del gegant rus. (...)
Dolores Álvarez, Meroil prevé estrechar su alianza con Lukoil tras la inversión del Port, La Vanguardia 16-02-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada