10.1.11

Sol i ombra de les plantes termosolars


Realitats
La planta de Fuentes de Andalucía és la punta de llança de les modernes tecnologies termosolars que ja han superat la seva fase d’experimentació en el desert d’Almeria. Els bons resultats de la primera planta comercial de torre central d’Abengoa a Sanlúcar la Mayor (Sevilla 2007) les avalen. (...)
La planta de Fuentes de Andalucía escalfarà un circuit de sals foses i emmagatzemarà la calor en dipòsits. “El que farem és escalfar les sals foses fins 565 graus, i emmagatzemar l’excedent de calor acumulat en les hores d’insolació, amb la qual cosa podrem continuar produint electricitat encara quan no hi hagi llum solar”, senyala (...) el director tècnic. “El més important socialment és que podem produir electricitat de nit; i no oblidem que el moment de major consum es produeix a les primeres hores de la nit”, afegeix. L’autonomia de producció de la planta serà d’unes 15 hores en absència d’insolació (...).
(...) la indústria termosolar ha acceptat el pacte ofert pel Ministeri d’Indústria per desenvolupar, tot i de forma més moderada, aquest sector d’energia neta. El pla del Govern limita el nombre de noves instal·lacions i imposa restriccions en l’obtenció de primes (...).
Tot i això, es preveu que el 2013 hi hagi 60 plantes termosolars connectades a la xarxa, les quals aportaran el 3% de la demanda elèctrica. A Espanya, ara hi ha 14 plantes termosolars en operació i altres 13 en construcció, mentre que unes altres 33 estan inscrites en un registre d’Indústria que els dóna dret a percebre prima.
(...) El 62% de l’energia de les noves plantes tindrà sistemes d’emmagatzemament (una mitjana de set hores),la qual cosa és positiva per a Red Eléctrica, que manega la producció i el transport d’electricitat.
Per a Red Eléctrica és clau tenir plantes gestionables (que donin electricitat en funció de les necessitats de la demanda). (...)
Antonio Cerrillo, España salva sus ‘catedrales del sol’ de la crisis, La Vanguardia 8-01-2011.

Plans
Els plans del Govern (‘Plan de Acción Nacional de Energías Renovables de Espanya: Paner’) preveuen que per l’any 2020 hi hagi a Espanya 5.100 MW termosolars operatius. Al ritme actual, per l’any 2013 n’hi hauran uns 2.500 MW, per la qual cosa en els següents sis anys se n’hauran de crear uns altres 2.600 MW. “El planificat ens sembla un objectiu insuficient per dos motius. Per una banda, Espanya, que és una referència mundial en aquesta tecnologia, ha de mantenir el seu paper i preparar-se per un mercat cada vegada més ampli. I, en segon lloc, en el nou mix energètic les energies renovables gestionables, com la termosolar, han de tenir una major presència” (...).
Metas termosolares escasas, La Vanguardia 8-01-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada