20.1.11

Gas natural a les costes d’Israel


La benedicció
Israel (...) és també la terra del gas. En els darrers mesos s'han descobert dos jaciments gegantescos de gas natural al llarg de la seva costa, el que li permetrà un abastiment energètic un ingrés, en pocs anys, al restringit club dels països exportadors de gas. (...)
Es tracte d’un de les principals troballes de fonts d’energia en el món en els darrers deu anys. El primer jaciment (...) és al davant de les costes de la ciutat de Haifa.
(...) "Aquest és un moment important pel mercat i per a l’economia d’Israel. Si actuem de la forma correcta i responsable, aquestes reserves permetran que els nostres ciutadans gaudeixin d’una electricitat neta i econòmica, i que el nostre país es converteixi en un proveïdor de gas per a tota la regió del Mediterrani.
(...) segons alguns especialistes, per sota dels jaciments de gas situats a una profunditat de cinc quilòmetres s'hi podrien trobar importants reserves de petroli. (...) els israelites, que en el passat van patir diversos bloquejos energètics, celebren la seva imminent independència.
Henrique Cymerman, Israel descubre en su costa dos gigantescos yacimientos de gas, La Vanguardia 9-01-2011.

L’amenaça
Gasoducte Egipte a Israel amenaçat pels beduins
És probable que aquests descobriments provoquin una reacció en cadena en països veïns com Xipre, Turquia, Egipte o Líban, que dedicaran ara més esforços a cercar gas en les seves aigües. Per evitar controvèrsies, Israel i Xipre han signat recentment un acord que demarca els límits de les àrees de drets econòmics exclusius de cada Estat. Ja s’anuncia també un gasoducte que comunicarà Grècia amb Israel. Egipte, que encara ven gas a Israel, demana aclariments. Beirut ja va amenaçar a Jerusalem l’agost passat que "no toqui les seves reserves naturals". Israel va contestar immediatament que es limita a cercar gas en el seu territori econòmic, segons el definit en les lleis marítimes internacionals. El ministre Landau va declarar el juny que si Líban intenta interferir en l’explotació israeliana de gas, es seu país no dubtarà en emprar la força. Una de els grans preocupacions a Israel és que la milícia islamista libanesa Hizbulah, la qual rep suport econòmic i armes d’Iran, decideixi llençar míssils sobre alguna de les noves reserves de gas, provocant un enorme dany. És possibl que Israel instal·li en el mar, en plataformes, el seu sistema antimíssils Cúpula de Ferro, que encara està en desenvolupament. Les reserves de gas són un dels motius pels quals el ritme de desenvolupament del nou sistema de míssils és molt intens.

Un 'pastel' al alcance de Hizbulah, La Vanguardia 9-01-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada