31.1.11

El gas natural a Espanya


El 34,6% de les importacions espanyoles de gas natural durant el 2009 van  procedir d’Algèria. El país magrebí és el principals subministrador, a molta distància de Qatar, Egipte i Nigèria (...) [països no democràtics].I la xifra augmentarà els propers anys. "Fa deu anys el gas natural d’Algèria suposava el 60% del total importat" (...) "i no arribarem a aquest percentatge, però sí augmentarem considerablement l’actual". La raó és l’entrada en funcionament del gasoducte Medgaz que uneix Algèria (Beni Saft) i Almeria (...) que és "l’únic gasoducte del món que està majoritàriament a mans d’un productor", en aquest cas, de l’empresa pública algeriana Sonatrach.
En opinió de Marzo, Espanya hauria d’augmentar la utilització de les plantes de gas natural liquat (GNL) que té als ports [Barcelona, Sagunt, Cartagena, Huelva, Mugardos, Bilbao; en construcció a Gijón, i en projecte a Tenerife i Gran Canaria] (...) les quals permeten regasificar l’hidrocarbur liquat que arriba en vaixells. "Fa deu anys no existia la possibilitat de portar-lo en vaixell, ara sí, i l’haurien d’aprofitar". Espanya també importa gas natural [liquat] de Noruega, Malàisia, Egipte i golf Pèrsic.
Dependencia del gas argelino, La Vanguardia 23-01-2011.



La planta de regasificació del port de Barcelona es va construir el 1969.

El transport liquat per vaixell es fa de grans jaciments lluny dels principals mercats. Per destinacions no tan allunyades el transport es fa per gasoducte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada