23.12.10

Tarifes elèctriques: desgavell i desinformació*


La Comissió Nacional de l’Energia (CNE) ahir va advertir al Ministeri d’Indústria que és necessari ajustar "de forma progressiva" les tarifes d’accés (que recullen els costos regulats del sistema) per mitigar el dèficit de tarifa.
L’última ordre del departament que dirigeix Miguel Sebastián recull que es congelin les tarifes d’accés el 2011, però s’eleva en un 72% els pagaments per capacitat, la qual cosa comporta que el rebut de la llum haurà de pujar (si es dóna llum verda a l’ordre ministerial) un 10% (...).
[La CNE] va senyalar que la darrera proposta tarifària eleva el dèficit del sistema elèctric (...) per sobre del límit legal permès.
Aquesta xifra surt de la proposta del Govern en la qual es revisen les tarifes d’accés pel 2011 (...).
Per això, l’organisme regulador recomana que s'hauria de revisar la part regulada per a què el consumidor final no continuï suportant durant anys i anys el dèficit tarifari. (...)
El preu de la subhasta celebrat aquesta setmana comporta pujades del 4,8%. La clau és que el Govern retribuirà a les centrals de carbó, així com als cicles combinats [de gas]. Aquest pagament és el que dispararà la pujada de la llum el proper any i que es repercutirà en el client final.
Conchi Lafraya, La CNE advierte que el déficit de tarifa alcanzará los 5.048 millones en el 2011, La Vanguardia 17-12-2010.



Per comprendre millor la notícia anterior:

Costos de la tarifa d’accés:
  • Per a tothom inclou els costos del transport i distribució de l’energia elèctrica.
  • Per als grans consumidors qualificats que vagin al mercat s'aplica la Llei 54/1997: hauran d’abonar els costos permanents, de diversificació i seguretat d’abastament.
Terminologia:
Pagaments per capacitat.
  • Pagament regulat per finançar el servei de capacitat de potència a mitjà i llarg termini ofert per les instal·lacions de generació al sistema elèctric.
Serveis complementaris.
  • Serveis que resulten necessaris per assegurar el subministrament d'energia a les condicions adequades de seguretat, qualitat i fiabilitat requerides. Inclouen: regulació primària, regulació secundària, regulació terciària i control de tensió de la xarxa de transport (en el futur es desenvoluparà el servei complementari de reposició del servei).



Informació que aclareix les coses
Les alarmes van començar a sonar quan, des de finals de desembre, en ple temporal d'aigua i vent a Espanya, el pool va arribar a situacions tan absurdes com la de marcar preu zero durant hores i hores. És a dir, tècnicament, segons el pool, generar electricitat a Espanya era gratis, la qual cosa és una contradicció econòmica. (...)
El que semblava una situació anecdòtica s'ha transformat en estructural. Durant 74 hores, entre els dies 28 de desembre i el 15 de gener, el pool no va aconseguir marcar preu. No havia passat res semblant en la història de l'electricitat espanyola (veure Expansión del 25 de gener). En la setmana del 16, va tornar a passar el mateix durant 24 hores i, en la següent, durant 28 hores. Al començament de març, es van produir 58 hores sense preu. (...).
Els preus del pool es fixen mitjançant un mecanisme denominat "marginal". La demanda elèctrica del país es cobreix primer amb les centrals més barates. Així, els diferents sistemes de producció van entrant en el sistema fins que es cobreix la demanda.
El cost per quilowatt [kWh] que ofereix l'última central a entrar en el sistema és el que fixa el preu del mercat de generació. Aquest preu és el que cobren totes les altres, independentment del seu cost. La discussió sobre la idoneïtat d'aquest sistema sempre ha estat un debat, més o menys intens.
Perquè les hidràuliques o les nuclears, amb costos variables molt reduïts, han de cobrar els alts preus que marquen les centrals tèrmiques?, per exemple. Però el problema ara és que les distorsions que conté el pool s'han disparat.
Les energies renovables entren amb prioritat, per normativa bolcada amb el desenvolupament d'aquestes tecnologies. Les renovables no marquen preu en el pool, perquè, independentment d'aquest, cobraran primes, o subvencions, que no es reflecteixen com a costos de generació, sinó com a costos permanents en una altra part de la factura elèctrica.(...)
El problema de les renovables no és tant si el cost de les seves primes (més de 5.000 milions el 2009) es reflecteixen en el pool, sinó l'efecte desplaçament que produeixen.
En entrar a produir abans que les centrals tèrmiques (més cares), aquestes queden fora del mercat majorista. Automàticament, la cotització del pool baixa. És el que ha ocorregut des de desembre. En unes setmanes especialment plujoses i de grans vents, sistemes com el hidràulic i el eòlic han cobert tota la demanda (...).


El sistema elèctric espanyol ha canviat de manera radical en els últims anys. El creixement de les energies renovables i la gran producció de la tecnologia eòlica han fet que en algunes hores de l'any el cost de l'energia sigui zero perquè es casa al mercat majorista d'electricitat (pool), a través de l'operador OMEL, a un preu irreal davant l'excessiva demanda.
Per això, les elèctriques creuen que aquest model és insostenible i ja han plantejat a la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) una reforma de dalt a baix d'aquest mercat.
Per al sector, el pool ja no funciona amb el creixement de les renovables. Així, les companyies han proposat crear un mercat de capacitats en el qual s'ofereixin les tecnologies que més capacitat tinguin. (...)
Una altra de les peticions del sector a la CNE és la necessitat de contenir les primes a les renovables, especialment a la fotovoltaica, ja que és un sistema que impedeix que es redueixin els costos perquè no hi ha pressió competitiva. Les elèctriques també demanen que s'eliminin del rebut de la llum una sèrie de variables que no tenen a veure amb la generació, de manera que la tarifa no reflecteix els costos reals de l'energia.
Entre aquestes variables destaquen les primes a les renovables, que es carreguen en el rebut i que arriben ja els 5.000 milions en els deu primers mesos de l'any, segons l'última liquidació de la CNE. Per aquest motiu, les grans empreses energètiques demanen que tots els sectors energètics suportin els costos a les renovables. Aquesta iniciativa s'aplicaria a través del que el sector ja ha encunyat com el cèntim verd, ja que consisteix en una taxa que s'aplicaria a les gasolines i el gasoil.
Una altra de les peticions per aconseguir alliberar el rebut de la llum és que el cost de les extrapeninsulars es traspassi progressivament als pressupostos generals de l'Estat (PGE). Les elèctriques consideren prioritari aquesta reforma del sistema elèctric per acabar amb el dèficit de tarifa que ja arriba als 20.000 milions. (...)

El text remès per Indústria calcula uns costos de 17.757.000 el 2011 (6.795.000 per a les primes de les renovables) i tan sols uns ingressos de 12.709.000 (...). Per tant, el dèficit serà de 5.048.000, 3.048.000 superior al límit permès

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada