23.12.10

Justificacions del concurs eòlic


L’aliança Gas Natural i Alstom va ser la principal adjudicatària del concurs eòlic català perquè les seves propostes van se les que, en general oferien millors compensacions al territori, entre altres raons. Així ho va explicar Agustí Maure, director general d’Energia de la Generalitat. Gas Natural-Alstom va obtenir el 60% de la potència eòlica licitada.

A l’Alt Empordà, per exemple les ofertes van ser les de la taula


Remuneració a

Propietaris del terreny
Ajuntaments
Empresa
Afectats
Limítrofs

€/MW
€/MW
% facturació
Gas Natural-Alstom
5.000
--
3
0,5
Iberdrola
3.500 a 4.000
4.000
--
--

Maure va defensar "el rigor, la transparència i l’objectivitat" en l’adjudicació de les set zones de desenvolupament eòlic (...) i va tatxar "d’excuses de mal pagador" les crítiques d’Iberdrola (...).
Maure va explicar que es va fer una adjudicació per zones, i no per parcs eòlics, "per optimitzar l’evacuació elèctrica", entre altres raons. (...) També es va fer per evitar els greuges dels ajuntaments, que tindrien compensacions diferents en cada parc (...).
(...) El director general refusa l’acusació d’Iberdrola en el sentit que les al·legacions tinguessin respostes "rutinàries i estandarditzades". "Es van donar respostes detallades i detallades", diu.
Antonio Cerrillo, El Govern destaca las contrapartidaas de Gas en el concursos eólico, La Vanguardia 18-12-2010.



Dubtes sobre el concurs eòlic a Catalunya
El primer operador mundial del sector [Iberdrola Renovables] no s’ha adjudicat un sol megawatt (MW) en el concurs català, que ha beneficiat l’aliança formada per Gas Natural Fenosa i el fabricant d’aerogeneradors Alstom Wind (antiga Ecotècnia), que s’han endut el 60% de la potència licitada (769 MW).
El gegant elèctric espanyol, igual que la italiana Enel (propietària d’Endesa), encara no es pot creure que marxa amb les mans buides d’un dels concursos eòlics més importants de l’Estat espanyol i ha dir que no ha estat un procés prou transparent. (...)
L’alt càrrec del Govern [el director general d’Energia i Mines de la Generalitat, Agustí Maure] comenta que es van estudiar a fons totes les al·legacions presentades pels ofertors i que “les diferències en les puntuacions no van ser suficients per modificar les adjudicacions”. (...) a més, Maure explica que ha parlat amb CiU i no té “cap dubte” que el Govern entrant no modificarà el concurs.
(...) el responsable d’economia de CiU diu, sobre al modificació del concurs (tal com va passar a Galícia): “És una hipòtesi que no es pot descartar, però jo penso que no serà així i que no l’ermarem per això”. Els adjudicataris invertiran 1.263 milions d’euros en les ZDP [1,64 M€/MW] i crearan almenys 1.200 llocs de treball [1,56 M€/ocupació].
Ignasi Pujol, El Govern defensa el concurs eòlic i diu que CiU no el tocarà, ara 18-12-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada