6.9.15

Rússia fa un pas més per utilitzar els recursos de l'Àrtic



La cresta de Lomonósov és una serra muntanyosa submergida de 1.800 quilòmetres de longitud, (...) una continuació sota l'aigua del continent eurasiàtic, una peculiaritat geogràfica que Rússia ha utilitzat aquesta setmana d'argument per presentar de nou a l'ONU una sol·licitud destinada a ampliar els límits de la seva plataforma continental a l'Àrtic, seguint el procediment estipulat per la Convenció de l'ONU sobre el Dret del Mar.
(...) La demanda russa cobreix "una àrea sota l'aigua d'1,2 milions de quilòmetres quadrats", segons un comunicat del Ministeri d'Exteriors, i pretén garantir el control del país sobre els recursos naturals situats a "350 milles marines" de la costa.
(...) El 2001, va presentar idèntica demanda, sobre la qual la comissió de l'ONU per a la Delimitació de la Plataforma Marina va evitar pronunciar-se, comminant la part reclamant a presentar noves evidències. (...)
Davant les aspiracions de Rússia s'alça Greenpeace. (...) Aquesta oenegé s'ha embarcat en una desigual batalla jurídica, amb accions de força incloses, perquè l'Àrtic sigui considerat "un santuari", protegit internacionalment de qualsevol "activitat militar, pesquera o d'extracció de petroli i minerals".
(...) D'acord amb els estudis realitzats per Servei Geològic dels EUA, el 13% de les reserves mundials de petroli no descobertes i el 30% de les de gas es troben sota les aigües de l'Àrtic.
Marc Marginedas, Rússia reivindica els seus drets sobre les riqueses de l'Àrtic, El Periódico 9-08-2015.

Rússia, el país més gran del món, vol 1,2 milions de quilòmetres quadrats més. Però no en terra ferma, sinó sobre l'aigua glaçada de l'oceà Àrtic, perquè a sota hi pot haver el tresor més gran del futur: més petroli i més gas. Moscou ha presentat a l'ONU una nova petició perquè reconegui aquest territori com una extensió de la seva plataforma continental.
(...) el desglaç del casquet polar obliga a prendre posicions per aconseguir territoris on fa anys tan sols hi havia óssos polars, morses, foques i exploradors ocasionals.  L'esclafament global fa que a la regió ja hi hagi àrees sense gel la major part de l'any.
Rússia té projectes de perforació al mar de Kara, que és dins del seu territori ja reconegut. La petrolera Royal Dutch Shell planeja perforar el nord d'Alaska. (...)
Segons la convenció de l'ONU sobre l'Àrtic del 1982, els cinc països riberencs tenen drets econòmics en les 200 milles nàutiques al nord de la seva costa. Si la plataforma continental supera el límit, poden ampliar la seva frontera fins a les 350. La convenció es pot apel·lar, com està fent Rússia. A l'àmplia regió que reclama hi està inclòs el pol Nord mateix. (...)
Si l'ONU accedeix a ampliar les seves fronteres marítimes, Rússia obtindrà dret prioritari per explotar els recursos econòmics del mar i del sòl marí, que segons alguns càlculs preliminars podrien suposar l'equivalent a 5.000 milions de tones de combustibles.  (...)
El president rus, Vladimir Putin, va aprovar a finals de juliol la nova doctrina militar marítima de Rússia, en què l'Àrtic és prioritari.
Gonzalo Aragonés, Rússia reclama per segona vegada a l'ONU els tresors de l'oceà Àrtic, La Vanguardia 6-08-2015.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada