3.11.14

Drons sobrevolen centrals nuclears a França**



Estranya epidèmia, la viscuda al llarg de vuit dies, entre el 13 i el 20 d'octubre, en almenys una desena de centrals nuclears franceses: totes han estat sobrevolades per drons (...).
Vols principalment nocturns o de matinada, alguns simultàniament a diverses centrals, que van començar el dia 13. Els aparells van ser vistos sobrevolant les centrals de Gravelines, Blayais, Cattenom, Nogent-sur-Seine, Bugey i Choz, segons un comunicat de l'elèctrica EDF, propietària de les instal·lacions. Altres fonts amplien la llista a l'emplaçament del reactor Superpheinx d'Isère, l'atrotinada i crònicament avariada central de Dessenheim i la de Pierrelatte, a la Drôme.
Automàticament  totes les mirades s'han dirigit cap a Greenpeace. L'organització ecologista, efectivament, va sobrevolar fa dos anys amb un dron el centre de reprocessament de combustible nuclear de l'Hague, a Normadia, un dels més grans de món. També va utilitzar un aparell ultralleuger per observar la central de Bugey.
"Greenpeace sempre actua a cara descoberta i reivindica les seves accions", explica Yannick Rousselet, responsable de la campanya antinuclear de l'organització. "Nosaltres no hem estat, i el que ens preocupa  és que l'Estat tampoc ho sàpiga, malgrat la sofisticació i els mitjans que requereix una operació com la referida", ha declarat.
A França, com en altres països, és prohibit sobrevolar una central nuclear a menys de mil metres d'altitud i cinc quilòmetres de distància, així que la qüestió sembla que revela una considerable punxada de seguretat.
El ministre de l'Interior (...) confessava de bona matí en una entrevista radiofònica que desconeix quin era l'origen d'aquets vols. (...)
La companyia EDF es va adonar immediatament  d'aquests vols, el mateix dia que es van produir, però ningú no ha estat capaç d'aturar o controlar els qui manipulaven i dirigien els aparells es de terra, cosa que  és encara pitjor, estima Rousselet.
Rafael Poch, Epidèmia de vols de drons sobre les centrals nuclears franceses, La Vanguardia, 31-10-2014.

Una mostra de la seguretat de les centrals nuclears.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada