14.3.12

Conflicte petroli-turisme a Canàries

El ministre d’Indústria, Energia i Turisme (...) ha rescatat la idea d’un projecte del Govern d’Aznar de l’any 2001. Es tracte de posar nou plataformes petrolieres davant les costes de Lanzarote i Fuerteventura a una distància de les seves platges d’entre 10 i 48 quilòmetres.
La por a que succeeixi un accident similar al succeït en el golf de Mèxic és present en els habitants de les illes, sobretot sabent que els pous obririen el fons marí a una profunditat molt més gran que a l’accident als Estats Units, en el qual van ser necessaris sis mesos per al seu segellat, precisament per les dificultats de treballar a 1.500 metres sota el nivell del mar.
(...) el vicepresident del Govern de Canàries (...) va ser clar: “El nostre refús és total. L’esborrany de la concessió a Repsol presentat per Soria per dur a terme aquestes prospeccions produeix inseguretat jurídica, ja que ha estat rescatat i convalida un reial decret de 2001. Aquest va ser anul·lat pel Tribunal Suprem ja que vulnera els requisits mediambientals”.
Per altra banda, segons el vicepresident canari “el futur de Canàries està en les energies renovables i en lluitar contra el canvi climàtic i això és incompatible amb les energies fòssils”. Per això el proper dimarts el Govern presentarà en el Parlament autonòmic “una resolució per fer valer l’interès general contra les prospeccions petrolieres”.
[Per al vicepresident del Govern de Canàries] és paradoxal que Soria ara vulgui imposar el fet que els competències són seves, quan al seu dia, sent vicepresident de Canàries, va presentar un recurs contra l’Executiu estatal sobre aquest assumpte, senyalant que es vulneraven les competències de Canàries. Els cabildos de les dues illes s’oposen frontalment i han demanat a Rajoy que suspengui la tramitació d’aquesta proposta, que ja va ser debatuda fa més de 10 anys i refusada per posar en risc el model econòmic basta en el turisme.
Sofía Menéndez, Soria reabre la batalla por las plataformas petrolíferas en Canarias, El País 4-03-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada