16.2.12

Números del petroli maquillats*

Les empreses
Repsol YPF ha quantificat (...) que la formació Vaca Muerta, situada a l’Argentina, disposa de reserves d’hidrocarburs equivalents a 22.803 milions de barrils de petroli.
Les reserves provades de Repsol i YPF conjuntament són, en aquests moments, aproximadament de 2.100 milions de barrils, la qual cosa implica, segons les primeres estimacions, que es multipliquen per sis.
(...) Amb aquestes xifres, l’Argentina té la possibilitat de replicar la revolució dels hidrocarburs convencionals, com als Estats Units.
Això requeriria inversions de gairebé 19.000 milions l’any durant deu exercicis per desenvolupar tots els recursos prospectius.
(...) Antoni Brufau demostra al Govern argentí el potencial d’hidrocarburs que hi ha al país i apaigava els rumors de nacionalització.
Conchi Lafraya, Repsol multiplica per sis les reserves amb el nou jaciment argentí, La Vanguardia 9-02-2012.

Els acadèmics
(...) Les estadístiques constitueixen un exemple clar de comptabilitat creativa. Només en donaré dos exemples.
El primer és la pràctica de diversos organisme de referir-se en les anàlisis que duen a terme, no a la producció de petroli, sinó a la de combustibles líquids. Aquests darrers inclouen: el cru, els petrolis no convencionals, els líquids del gas natural (LGN) i els biocombustibles. Amb aquesta comptabilitat nova s’aconsegueix transmetre el missatge que tot va bé: el subministrament de líquids, expressat en milions d barrils diaris, augmenta i s’adapta aparentment a una demanda creixent. De tota manera, s’omet una informació essencial: el contingut energètic d’un barril de cru no és el mateix que el d’altres líquids (...)
El segon exemple de comptabilitat creativa és el de referir-se a les reserves de petroli en nombre de barrils, sense especificar-ne el contingut energètic net. Aquest contingut resulta de la diferència entre l’energia bruta subministrada per un barril i la consumida en el procés d’extracció.
Evidentment, el petroli fàcil i barat forma part del passat: la producció es desplaça a àrees menys accessibles i més remotes, necessiten perforar a més profunditat i cada cop depenem més dels petrolis no convencionals que requereixen tècniques d’extracció més agressives i costoses. Tot plegat provoca que l’energia que s’inverteix en el procés de producció d’un barril augmenti, cosa que significa que, independentment que els reserves mundials creixin en nombre de barrils, l’energia neta disponible disminueixi de manera accelerada.
(...) la indústria energètica no hauria de mesurar la producció en unitats de volum, sinó en unitats d’energia.
L’ús de males pràctiques de comptabilitat, com les que hem comentat en aquest article, constitueix una bomba de rellotgeria. Si la informació sobre la qual basem les nostres anàlisis i prospectives està maquillada, el més normal és que un bon dia la realitat se’ns reveli en tota cruesa i que la bombolla ens esclati, un altre cop, als nassos.
Mariano Marzo, Petroli Inelàstic, La Vanguardia 12-02-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada