6.2.12

Injustícia suïcida contra l’eòlica

La decisió del Ministeri d’Indústria d’interrompre els ajuts a les energies renovables a partir del 2013 talla les ales al desenvolupament del mapa eòlic català, que preveu crear vuit zones d’implementació de molins de vent a Catalunya. Els parcs eòlics ja havien estat adjudicats per la Generalitat a diverses empreses promotores; però la interrupció dels ajuts deixarà a la via morta les inversions que hi havia programades. (...)
Per als promotors de les fonts d’energia neta, la decisió del Govern de tallar les primes (retribució incorporada al rebut de la llum) ha estat com una llosa que enfonsa les possibilitats d’impulsar els projectes. Només estan garantits els ajuts a les instal·lacions que entrin en funcionament abans del 31 de desembre d’aquest any. Es confiava  que els parcs tinguessin, a partir d’aquesta data, un règim retributiu més modest (del que s’han beneficiat fins ara); però que no hi hauria mai una interrupció total.
Els projectes eòlics que s’han planificat no són viables sense els ajuts. “Els parcs eòlics no són competitius sense les primes, to i que certament som molt a prop que aviat ho siguin. I no poden ser-ho pels ajuts que sí que reben en canvi les plantes nuclears, les tèrmiques de carbó o les de cicle combinat. Si aquestes plantes no tinguessin aquestes subvencions, l’eòlica sí que seria competitiva” (...).
“L’eliminació dels ajuts és una mala notícia; comportarà una paralització del sector”, va afirmar Miquel Cabré, nou president d’EòlicCat. (...) “Paralitzar els ajuts és sobretot una mala notícia econòmica, perquè podem perdre teixit industrial. Si es tanca una fàbrica pot ser d’il·lusos pensar que es reobrirà desprès, quan les condicions tornin a ser favorables” (...).
EòlicCat va calcular que la inversió en joc ascendeix a 1.236 milions d’euros,incloses les contrapartides econòmiques que rebran els municipis.
Mentrestant, un total de 40 entitats i associacions (inclosos fabricants, grups ecologistes i patronals) han firmat un manifest en contra de la moratòria a les energies netes.
El president de la Fundació Renovables, Javier García Breva, va destacar que la decisió del Govern deixa en l’aire la creació de 300.000 llocs de treball previstos en l’últim pla estatal d’energies renovables (PER 2012-2020) i els 62.000 milions d’inversió privada. “és un atac a la competitivitat de l’economia espanyola, un error històric i una renúncia a canviar el model productiu de la nostra economia, que passa per canviar el model energètic”, va afirmar Javier García Breva.
Antonio Cerrillo, El final dels ajuts deixa al pla eòlic a la via morta, La Vanguardia 1-02-2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada