31.1.12

Boicot al petroli d’Iran: el que no s’enten

La notícia
La Unió Europea va cargolar ahir un pas més de rosca de la seva ofensiva sense precedents: el boicot a les seves exportacions de petroli, principal font d'ingressos del règim. Teheran va reaccionar amenaçant de nou de tancar l'estret d'Ormuz, punt clau del tràfic global de petroli. (...)
Tanmateix, l'impacte econòmic de l'acció sobre el règim iranià és incert: depèn en bona mesura si s'hi sumen altres països, com la Xina, el Japó o l'Indía [el 49% de les exportacions de petroli d'Iran], o si, al contrari, absorbeixen la producció que abans es destinava a la UE, que compra un 20% de les exportacions iranianes.
Existeix el risc, però, que les sanciona tinguin un efecte bumerang i acabin colpejant a l'economia europea. Els experts esperen una alça del preu del petroli, ja en màxims històrics, i són precisament els països més tocats per la crisi els que més depenen de l'Iran. Espanya és, després de Grècia, el país que més se'n sentirà del boicot.
Com a conseqüència de la guerra de Líbia, les seves importacions de petroli iranià van passar l'any passat d'un 14% a un 20% del total. Tot i així, d'acord amb el ministre d'Afers Exteriors espanyol (...) l'embargament “no serà un problema per a Espanya”.
L'Aràbia Saudita, en nom dels països del Golf, li ha garantit que augmentarà la producció i mantindrà els preus, va explicar. “Ells estan tan interessats com nosaltres que Iran no continuï l'escalada nuclear”, va argumentar el ministre (...).
Beatriz Navarro, Objectiu: axfixiar Teheran, La Vanguardia 24-01-20112.

El que no s’enten
1- Quin pes pot tenir la UE que compra un 20% de les exportacions iranianes, mentre la Xina, Japó i l’Índia compren en conjunt el 49%?
2- L’embargament d’un 20% de les importacions d’Espanya “no seran un problema”? No passava el mateix amb el 13% provenint de Líbia.
3- És prou de fiar la garantia d’Aràbia Saudita?
4- I com repercutirà en els preus el risc d’una escalada bèlica’

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada