2.10.11

Conflictes per la contaminació històrica del petroli d’Equador*

La posició dels afectats
Zhingre és membre de l'Assemblea Nacional d'Afectats, que agrupa més de 30.000 persones, i que ha participat en el cas judicial contra l'empresa Chevron-Texaco per abocar cru a les seves terres. El litigi es remunta a 1993 i el 14 febrer va tenir, per a ells, un final gairebé feliç: un jutge de la província de Sucumbíos va fallar, en primera instància, que la petroliera ha pagar 6.400 milions d'euros.
L'enorme suma (...) es duplicaria, segons la sentència, si l'empresa no demana disculpes públiques. Pau Fajardo, advocat dels afectats, afegeix que s'ha d'afegir 10% més per als demandants, de manera que la xifra puja a 13.400 milions. Aquesta setmana, un jutjat dels EUA va rebutjar l'intent de Chevron de no executar la sentència.
Molts aquí creuen que Chevron no pagarà això "ni encara que es congeli l'infern". La signatura es parapeta en dos arguments centrals: no hi ha evidència científica que les activitats de Texaco (que el 2001 va ser comprada per la Chevron) hagin causat danys a la salut i la responsabilitat en qualsevol cas és de l'empresa estatal Petroecuador.
Els demandants argumenten que, si bé van obrir el judici el 1993, quan ja Texaco s'hauria retirat (Petroecuador assumir les operacions el 1990), els danys els va causar l'empresa nord-americana. Durant l'època que va operar a l'Amazònia equatoriana, des de 1964, quan se li va atorgar la primera concessió, va arribar a perforar, sempre segons els demandants, 339 pous. En un temps en què les lleis ambientals eren gairebé inexistents.
A la zona hi ha piscines abandonades amb cru que són el rastre fosc d'aquesta època. Després perforar un pou, al seu voltant es fan una espècie de piscines on es tira la terra extreta i restes de petroli. L'empresa sosté que, d'acord amb un pla acordat el 1995 amb el Govern, va complir amb un "pla de remediació" que el va portar a ocupar-se del 33% de les piscines, les que li corresponien. I que Petroecuador té "un historial ben documentat de negligència ambiental". (...)
(...) encara hi ha pous sense cap setge que els protegeixi, sembrats a la vora de camins, amb escassa protecció. Prop d'un d'ells hi ha tres recipients de productes químics amb cartellets que adverteixen del dany per a la salut. I cap cèrcol.
Enmig d'aquesta panorama, resulta impossible no realitzar l'associació entre contaminació, petroli i problemes de salut. (...) Segons explica [l’infermera],  els casos de càncer -d'estómac, per exemple- han augmentat, així com problemes diversos, des de nafres a la pell fins nadons amb defectes congènits.
Bona part de la campanya d'organitzacions com "Texaco Tòxic" està basada en el registre de malalts terminals o nens amb malformacions. (...)
En tots els casos (...), hi ha la memòria d'haver viscut a prop d'un pou, d'haver-se banyat en un riu contaminat, d'haver begut durant anys d'un riu amb restes d'hidrocarburs. Impossible verificar, només a partir d'aquests testimonis, si realment va ser el cru. Però el drama hi és.
El doctor Edgar Chamba, de la Societat de Lluita contra el Càncer (...) , considera que sí que sembla haver un increment de casos de càncer a la zona. "Són sobretot casos de càncer de coll uterí, de pell, de pàncrees, de tiroides, d'estómac", explica. No obstant això, precisa que tot i així "no es pot ser concloent" fins que no hi hagi un estudi detallat.
Els demandants recorden que el 2008 un estudi (...) va determinar que en les províncies d'Orellana i Sucumbíos la incidència de càncer és tres vegades més gran que a la resta de l'Equador.
L'empresa sosté que "no hi ha evidències científiques vàlides que estableixin un nexe entre els problemes de salut i les antigues operacions petrolieres". Acusen qui afirmen això (...) d'estar aliats amb els activistes, de no fer cas a altres epidemiòlegs.
Chevron també afirma que la contaminació bacteriana és molt fort en les aigües de l'Orient equatorià i que això afecta més a la salut. (...)
Tota la lluita deslligada a l'Amazònia equatoriana pels estralls de l'activitat petroliera no hagués estat possible sense ells. Potser perquè els indígenes són els que han sentit amb més força el que significa convertir un ecosistema delicat en un cofurna ple de pous i piscines fosques. Hi ha sortida per aquest profund conflicte entre seguir extraient un recurs, que ocupa el PIB equatorià, i preservar aquests pobles i aquests ecosistemes? El cas Chevron està en el fons d'aquestes contradiccions. No és un assumpte només de diners, sinó de com evitar que el que queda d'aquesta selva no acabi convertit en un paratge ombrívol.
Ramiro Escobar, En la tierra de las piscinas negras, El País 25-09-2011.

La posició de l’empresa denunciada
Chevron té recorreguda a l'Equador la multimilionària sanció per un presumpte delicte ecològic. La petroliera nord-americana no només nega la seva responsabilitat en els abocaments, sinó que insisteix que el procés judicial a l'Equador va estar viciat, per la qual cosa va presentar en tribunals dels EUA una reclamació per frau i conspiració per cometre aquest delicte, i ha portat el cas a un tribunal d'arbitratge de l'Haia. Chevron va adquirir Texaco en 2001. Texaco, que ja operava en societat amb l'estatal Petroecuador abans de 1992, va ser acusada llavors de no aplicar mesures suficients en les àrees petrolieres de l'Amazònia equatoriana. Texaco comptava amb una participació de 37,5% en el consorci i Petroecuador controlava el 62,5% restant. La milionària demanda contra Chevron, que va arrencar el 2003, acusa aquesta firma d'haver afectat l'ecosistema i la salut dels habitants de la regió. (...)
Tenim muntanyes d'evidència contundent per demostrar que ha estat una sentència fraudulenta. Són documents, correus electrònics i material fílmic recopilats en els últims dos anys, per mitjà de processos judicials als Estats Units, que revelen la conducta il.lícita dels advocats demandants. Aquests van falsificar les signatures dels demandants en els documents presentats a nom d'ells. Fabricar evidències. Falsificar informes tècnics. Van cometre frau amb l'informe pericial global del cas, que va haver de ser realitzat de forma transparent per un perit imparcial de la Cort. Presentem aquestes proves a la cort de Lago Agrio, i simplement van ser ignorades. L'efecte és bastant negatiu per a Equador, per al seu sistema judicial
P. La demanda original es va fer el 1993 contra Texaco, per les seves operacions entre 1964 i 1990. ¿Chevron no hereta el problema legal quan adquireix aquesta firma?
R. Texaco, en aquest cas, no té res a veure amb aquests problemes. I al nostre favor hi ha una sèrie d'arguments legals que demostren que Chevron no és l'hereu dels passius històrics de Texaco. Va ser irònic com el 1999 es va modificar la llei en aquest país específicament per poder demandar Texaco, per esdeveniments ocorreguts abans de 1990. Per això, des del nostre punt de vista, la demanda representa una aplicació retroactiva il.lícita de la llei de 1999.
P. Segons Chevron, qui ha estat el culpable dels milers de vessaments petrolers a la regió amazònica?
R. Texaco, quan acaba la seva concessió, arriba a un acord amb l'Estat equatorià i el seu soci Petroecuador. Era soci minoritari, i fins al juny de 1990 era l'operador de la zona. Després va començar Petroecuador, que ha estat l'únic operant en els camps petroliers en els últims 21 anys. Quan Texaco negocia la seva sortida amb l'Estat, acorden que l'empresa doni una compensació ecològica proporcional a la seva participació en el consorci, és a dir, una mica més d'un terç del dany identificat en aquesta època. Des de 1995 fins a 1998, Texaco es va encarregar de la part que li corresponia, i va ser alliberat de tota futura responsabilitat ambiental pel propi Estat equatorià. La nostra posició és que Texaco ja va complir la seva part, però no l'Estat equatorià. Per tant, queden dos terços de passius ambientals de l'època del consorci, més dues dècades d'operacions exclusives de Petroecuador, on ells han perforat més de 520 pous nous i han creat centenars de piscines addicionals. Entre 2000 i 2008, Petroecuador va tenir uns 1.400 vessaments de petroli. Tothom sap que la companyia estatal té un rècord ambiental lamentable. Per això, l'objectiu de demandar a Chevron és transferir tota aquesta responsabilitat a la nostra empresa, que mai opero al país, i alliberar l'Estat d'una responsabilitat que mai va complir.
P. ¿Què passaria després altre error desfavorable als Estats Units?
R. Presentaríem un nou cas als Estats Units per associació per cometre frau i corrupció, per tal d'obtenir una fallada civil per aquest delicte en contra dels advocats dels demandants. A més, hem demanat l'arbitratge a l'Haia. Esperem que qualsevol resolució que es determini a l'Equador s'apliqui a l'Estat equatorià, perquè és el veritable responsable dels problemes ecològics.
Daniela Creamer, entrevista a James Craig, “Texaco cumplió: Ecuador, no”, El País 25-09-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada