2.9.11

Ziga-zagues nuclears a Itàlia

El Govern de Silvio Berlusconi va aprovar ahir una moratòria de dotze mesos en el programa nuclear per reflexionar sobre la seguretat d'aquesta tecnologia. Fa només una setmana, els ministres responsables del ram
havien considerat "inimaginable" que Itàlia es replantegés la seva
projecte de tornada a l'energia atòmica i havien advertit, en un to d'autosuficiència, de l’error de prendre decisions sota la "Emotivitat" del que ha passat en Japó després del sisme.
La gravetat de la situació en Fukushima  i uns sondejos desfavorables als plans de l'Executiu han fet canviar d'opinió. Es diu que el mateix Berlusconi va quedar alarmat per les enquestes i va ordenar la frenada. (...)
Itàlia va decidir en un referèndum, el 1987, tancar les seves centrals
atòmiques. La consulta va tenir lloc un any després de la catàstrofe
de Txernòbil. Berlusconi va guanyar les últimes eleccions generals, el 2008, amb una oferta política que incloïa una clara aposta pel retorn a l'energia nuclear. S'havien començat a prendre decisions per decidir els emplaçaments d'un total de 13 instal·lacions. Ja abans del desastre del Japó estava convocat un referèndum, a celebrar els dies 12 i 13 de juny, perquè els italians es pronunciessin sobre la qüestió atòmica. Era previsible que no s’aconseguís la participació mínima per ser vinculant. Ara la consulta, afavorida pel partit Itàlia dels Valors (IdV), adquireix una gran rellevància. Serà el primer test al món per calibrar l'impacte de Fukushima en la consciència col·lectiva. (...)
A poc a poc, però, les regions italianes candidates a albergar centrals van fer saber la seva incomoditat. (...) Ahir, Romani [ministre pe al Desenvolupament Econòmic] va justificar la decisió com una cosa lògica per seguir la línia europea de cautela i de recerca de majors garanties de seguretat. El ministre va parlar de fomentar les energies renovables perquè, al final -amb o sense centrals nuclears-, Itàlia sigui menys dependent de les importacions de petroli i gas.
Eusebio Val, Italia congela un año su plan de vuelta a la energía nuclear, La Vanguardia 24-03-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada