16.6.11

Petroli i gas natural a Catalunya?


Petroli
La set per trobar nous jaciments de petroli, (...) ja ha arribat a les províncies de Tarragona i Lleida. (...) Frontera Energy Corporation, ha demanat autorització al Govern central per a realitzar prospeccions a la caça d'hidrocarburs en diferents àrees pròximes a la zona per la que el riu Ebre entra a Catalunya. Aquestes zones comprenen àmplies extensions de les províncies de Tarragona i Lleida limítrofes amb les províncies de Saragossa i Osca.
El Ministeri d'Indústria té les competències per atorgar aquest tipus de permisos (...). El procés, que dóna per informada la població després de la publicació de la sol·licitud en el Butlletí Oficial de l'Estat, peca de cert obscurantisme, han lamentat alguns dels ajuntaments afectats per la prospecció. Aquests (...) van demanar a aquest diari no revelar el nom de les localitats afectades per evitar generar nerviosisme entre els seus ciutadans.
(...) La Generalitat no disposa de competències en aquesta sol·licitud perquè el sòl afectat incumbeix també al territori d'Aragó.
Frontera Energy ha demanat permís per explorar més de 410.000 hectàrees al voltant del sud-oest català a la recerca de petroli (...). En cas d'èxit en els sondejos, afegeixen, subhastarà la comercialització dels drets dels jaciments entre les grans companyies petrolieres. (...) "I si es troben petites bosses de cru a Lleida o a Tarragona, el negoci serà probablement molt rendible".
La recerca de cru en territoris poc convencionals en els que estudis previs ja han pressupost que no contenen cru en elevades quantitats respon a una mena de nova febre de l'or negre, detallen fonts del sector petrolier. L'escassetat de les reserves conegudes de petroli i els avenços tecnològics que permeten reduir els costos d'extracció de cru han realimentat l'interès per la investigació d'hidrocarburs a Espanya i altres països d'Europa. També a Catalunya (...).
Previsiblement, la recerca en àrees de Tarragona i Lleida no serà l'única sobre sòl català (...).
F. Balsells / C. Delgado, La nueva fiebre del oro negro alcanza Tarragona y Lleida, El País 10-06-2011.

Gas natural
Enagás ha sol.licitat a la Generalitat permís per investigar una àrea en la qual temptejar futurs projectes relacionats amb hidrocarburs. La investigació, anomenada la Pedrera, inclou els termes municipals de Súria, Cardona, Navàs, Sant Mateu (Bages), Clariana de Cardener, Riner, Navès, Olius (Solsonès), Montmajor, Viver i Serrateix (Berguedà) i Pinós (Noguera).
(...) Crida l'atenció que Súria estigui entre la ubicació de les possibles investigacions, ja que el president de la Generalitat, Artur Mas, va dir fa mesos que aquesta mateixa zona seria la localització ideal per a un magatzem de gas, que Gas Natural es va limitar a assenyalar que estudiaria.
Gas bajo la Catalunya central, El País 10-06-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada