13.6.11

Catalunya sense nuclears?*


El diari ara del 10 de juny ha dedicat la portada, l’editorial i 13 pàgines al tema nuclear. La pregunta de la portada: Catalunya pot viure sense nuclears?. Una part de l’editorial Nuclears: qüestió de voluntat planteja els aspectes bàsics de:

(...) La dependència d’aquest tipus d’energia és incomparablement més elevada a Catalunya que al conjunt de l’Estat i que a Alemanya. Aquesta elevada dependència impossibilita que Catalunya en pugui prescindir a curt termini, i també que pugui prendre decisions per lliure. Però no són raons de pes per defugir un debat necessari. Hem d’abordar-lo, decidir l¡horitzó energètic que volem i explicar què hem de fer si apostem per reservar  a l’energia nuclear un mer paper de transició cap a un futur en què les renovables tinguin un rol central. Fer el pas és, sobretot, una qüestió de voluntat política. I per davant hi ha l’oportunitat de desenvolupar, a més, un sector nou i capdavanter. Però suposa també no amargar al ciutadà, que hem d’estar disposats a assumir implicacions; no tan sols en termes d’acceptar més parcs eòlics al territori, que fins ara han trobat traves per l’impacte paisatgístic.  (...)

Les 13 pàgines contenen com tres àmbits: opinions respecte a la pregunta, comentaris sobre la nuclear i vivències al Japó. Aquí em centraré sobretot als aspectes que considero essencials de les opinions.


Autors d’opinió i redactors del diari ARA d’aquest reportatge
Autor
Títol a l’ARA
Altres títols i càrrecs
Ramon Carbonell
President Eoliccat
Enginyer industrial, MADE (Esade), Conseller Delegat de Copcisa Corp.
Pep Puig
Professor d’Energia UAB
Doctor en Enginyeria.
Vicepresident d’Eurosolar.
Kristian Petrick
Soci All Green Energies
Senior Consultant and Project Developer a All Green Enegies.
Operating agent a IEA-RETD.
Jordi Dolader
Ex-membre CNE
Enginyer industrial. Vicepresident de l’Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya.
Chairman of the Executive Board a Mercados EMI.
PDG (IESE).
Antoni Tahull
Col·legi d’Enginyers Industrials
Enginyer industrial. Propietari de Ingeniería y Arquitectura Europea.
Ex-subdirector a ENHER.
Ignasi Pujol
--
Periodista. Diari ARA.
Joan Rusiñol
--
Delegat del diari ARA a Madrid.
Dani Revenga
--
Cap de programes de TAC 12.
Isaac Lluch
--
Corresponsal del diari ARA a Berlin.
Marc Vidal
--
Cap de l’àrea internacional del diari ARA.
Mariona Ferrer
--
Redactora d’Internacional al diari ARA.
Jordi Benavente
--
Llicenciat en Història i Peridisme.

Podem prescindir-ne?
(...) si la locomotora europea es pot permetre prescindir de l’energia atòmica, per què no podria fer-ho un país més petit, com ara Catalunya? La resposta no és fàcil i enfronta a detractors i partidaris de la nuclear. (Ignasi Pujol).

Una part de la resposta l’aporta Ramon Carbonell:
Vivim en un país amb prou recursos d’energia primària renovables (per tant: autòctona, gratuïta i neta) i que té la tecnologia adequada per autoabastir-nos elèctricament en un termini raonable de temps. (...) Si tenim els recursos i la capacitat tecnològica, un futur sense nuclears ni combustibles fòssils és possible, però perquè sigui realitat cal marcar objectius clars i ambiciosos a mitjà termini (...). Cal definir un calendari i un escenari transitori entre la situació actual i el futur 100% renovable.

I més endavant toca un tema clau: “Cal recordar que Catalunya no té plenes competències en energia, sinó que forma part del sistema espanyol i no pot actuar autònomament”.

Mentre Catalunya depengui de la política espanyola només les tindrà en energia eòlica, solar, biomassa, geotèrmia i hidràulica de les conques interiors (Ter, Llobregat...).

La pregunta hauria de ser una altra: ¿Catalunya es pot permetre dependre d’una tecnologia que mai no es pot controlat del tot, ni durant la seva vida útil, ni milers de segles més tard?. (Kristian Petrick)

A curt termini, impossible. El que és clar és que no es faran centrals noves (...). (Dani Revenga).



Sortir de la nuclear
Traslladar un pla de trànsit cap a les renovables a Catalunya i a l'Estat espanyol “seria més complicat” [que a Alemanya], com reconeix Coderch, “però és que els models energètics no es canvien en una setmana, sinó en dècades, i el que és inqüestionable, després de Fukushima, és que el futur de la nuclear està molt condicionat en el vessant financer, ja que els nous estàndards de seguretat suposaran un cost econòmic afegit, just quan els costos de les renovables minven”. Lluís Batet alerta que si a l'Estat es vol fer una transició d'aquesta mena, “sortirà car: si es vol substituir nuclear per eòlica, per cada MW nuclear de potència que perds, en necessites dos, un d'eòlic i un altre de gas, i això resulta molt car”. (...) És clar, doncs, que la solució ja no és cercar la millor tecnologia, sinó reduir el consum dràsticament”. (...) El professor Batet creu que (...) l'electricitat d'origen a nuclear pot passar del 20% actual a un 30%”.
Jordi Garriga, Una nova cruïlla per a la nuclear, L’Econòmic, 11 a 17 de juny del 2011.



Dels 221 països del món, només 32 tenen alguna central nuclear. Dels 31 estats d’Europa, només 17 disposen de central nuclear. No en tenen Austria, Dinamarca, Itàlia, Noruega ni Polònia. Holanda en té només una, de 487 MW).
A Espanya, les CCAA que tenen algun reactor nuclear són Catalunya (3 a Tarragona), Extremadura (2 a Càceres), Comunitat Valenciana (1 a València), Castilla la Mancha (1 a Guadalajara), Castilla-León (1 a Burgos). Si Catalunya no pot prescindir de la nuclear, com s'ho fan Andalusia, Euskadi i la Comunitat de Madrid, entre altres?
La taula mostra les dates del límit de les autoritzacions vigents (segons el Foro Nuclear) i el final del període de 40 anys que és el considerat a Espanya com a "vida útil" de les centrals. Catalunya es quedaria sense centrals nuclears entre el 2022 i el 2027, suposant autoritzacions renovades fins al final dels 40 anys.

Reactor
Autorització vigent
Final "vida útil" de 40 anys
Garoña
2013
Oct 2010
Almaraz I
Juny 2010
Oct 2020
Ascó I
Oct 2010
Juliol 2022
Almaraz II
Juny 2010
Juny 2023
Cofrentes
Març 2011
Juliol 2024
Ascó II
Oct 2010
Abril 2025
Vandellós II
Juliol 2010
Agost 2027
Trillo
Nov 2014
Des 2027

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada