11.5.11

Seny a Hamaoka*


El primer ministre de Japó i la companyia elèctrica Chubu escolten els científics i a la població, i apliquen el principi de precaució.

Chubu Electric Power, la companyia que gestiona la central nuclear de Hamaoka (sud-oest del Japó), ha decidit avui acceptar la petició del Govern japonès, que el passat divendres va demanar la suspensió indefinida de les operacions dels reactors d'aquesta central, pel risc sísmic de la zona on està ubicada, a la confluència de tres plaques tectòniques.
Naoto Kan, primer ministre, va anunciar en una roda de premsa televisada que prenia la decisió de tancar la planta pels dubtes sobre la seguretat, ja que el Govern calcula que hi ha un 87% de probabilitats que es produeixi allí un sisme de magnitud superior a vuit en els propers 30 anys. "Si hi hagués un accident a Hamaoka, tindria greus conseqüències", va dir Kan. La central està a uns 200 quilòmetres al sud-oest de Tòquio.
El president de Chubu, Akihisa Mizuno, ha explicat en una roda de premsa oferta avui que la paralització de la central, que es durà a terme dintre dels propers dies, es deu a la necessitat de prioritzar el benestar de la població local i de recuperar la confiança de la societat en l'energia nuclear després de la crisi de Fukushima. La decisió, ha explicat Mizuno, s'ha pres avui en una junta extraordinària de la companyia i prendre-la estat "molt dur ". En qualsevol cas, el president de l'empresa ha insistit que es tracta d'una mesura "temporal", fins que implementin les mesures de seguretat extraordinàries que els demana ara el Govern japonès.
La central de Hamaoka compta amb cinc reactors. Dos d'ells estan en desmantellament. Un altre estava en inspecció quan l'11 de març el terratrèmol i el posterior tsunami van danyar greument la nuclear de Fukushima i no ha reobert. Els plans per a construir un sisè reactor i per utilitzar combustible amb plutoni van ser suspesos immediatament.
La planta no té protecció contra tsunamis tot i estar sobre una duna a la costa. Tòquio exigeix ara una barrera, entre altres mesures de seguretat. L'empresa va anunciar que trigarà entre dos i tres anys a posar en marxa aquests sistemes, però en el sector hi ha dubtes que Hamaoka hagi de tornar a obrir.
EFE, La operadora de la central nuclear de Hamaoka confirma su parada, El País 9-05-2011.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada