11.5.11

El risc de la central nuclear de Hamaoka*


(...) just allà, sobre la confluència de tres plaques tectòniques i on el Govern japonès situa el major risc de gran sisme en els propers 30 anys, es troba una nuclear amb cinc reactors. Es diu Hamaoka i fins l'accident de Fukushima estava orgullosa de reptar a la sismologia. L'incipient moviment antinuclear japonès exigeix el seu tancament.
(...) Els panells detallen que hi ha hagut almenys quatre grans terratrèmols: de magnitud 8,4 el 1498, de 7,9 el 1605, de 8,4 el 1707, i de 8,4 el 1854. La cadència és d'un terratrèmol cada 100 o 150 anys. Com l'últim va ser fa 157, el mapa oficial del Govern japonès situa allà la major probabilitat que es registri un gran sisme en 30 anys. L'Agència Meteorològica del Japó afirma que "a la badia de Suruga hi haurà un terratrèmol de magnitud 8, el terratrèmol de Tokai".(...)
El sistema és discutible (...) perquè els darrers grans terratrèmols, inclòs el del 11 de març, han tingut l'epicentre fora de les zones previstes. Tanmateix, els japonesos, que des de fa més d'un mes viuen pendents de Fukushima, es comencen a preguntar: què dimonis fa aquí una nuclear? (...)
Els japonesos són poc donats a manifestacions, encara que amb Fukushima alguna cosa pot estar canviant. Tòquio ha acollit dues marxes antinuclears amb milers de persones, principalment joves. El seu primer objectiu era Fuku-shima, el segon, Hamaoka.
(...) el 2007 només el 28% dels japonesos estava en contra de l'energia nuclear. La setmana passada el percentatge ascendia al 41% (...).
Els manifestants han recollit una polèmica latent. El sismòleg de la Universitat de Kobe Katsuhiko Ishibashi ja va alertar d'un desastre tipus dòmino, suma de terratrèmol i accident nuclear, en Hamaoka. Ishibashi va ser membre del grup oficial que el 2006 va revisar la seguretat nuclear davant risc sísmic, però va dimitir amb un cop de porta. El 2007 va escriure a The International Herald Tribune un dur article: "El Govern, al costat de les elèctriques i la comunitat acadèmica, ha desenvolupat l'hàbit d’infraestimar el risc de grans terratrèmols". Afegia que "el risc que passés un malson és especialment alt en Hamaoka". (...)
No va ser l'únic. Kiyo Mogi, expresident del comitè encarregat de prevenir els terratrèmols, va demanar el 2007 la clausura immediata de Hamaoka. Ho va fer després del terratrèmol de 2007, que va superar les bases de disseny de la nuclear de Kashiwazaki-Kariwa.
(...) Un responsable [de l’Agència de Seguritat Nuclear de Japó] assegura que si alguna cosa han demostrat Kashiwazaki-Kariwa i Fukushima és que les centrals resisteixen terratrèmols fins i tot superiors als esperats. En el primer cas hi va haver un abocament al mar i un incendi, però menor. En el segon, al·lega, el problema no va ser el terratrèmol, sinó el tsunami, de 15 metres d'alt i que arramblar amb els generadors dièsel d'emergència, que estaven semisoterrats.
Hamaoka està dissenyada per suportar un terratrèmol de 8,5 (...).
(...) La nuclear viu ara a l'ombra de Fukushima, com demostra el seu tercer reactor. Aquest estava en revisió el 11 de març i havia de connectar-se a la xarxa a finals de mes, però encara segueix aturat. Chubu ha retardat la construcció del sisè reactor allà i ha posposat l'ús de combustible MOX. Després de Fukushima, Japó revisarà la seva política energètica. Parlaran de Hamaoka.

Rafael Méndez, Bienvenidos a la nuclear de Hamaoka, en la zona más sísmica del mundo, El País 24-04-2011.


Temes relacionats: Seny a Hamaoka*

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada