13.5.11

Primer ministre i alts directius sense sou fins que la situació de Fukoshima no es resolgui definitivament*


Sentit d’honor i de la responsabilitat per damunt de tot. Aquest és el missatge que van llançar ahir tant el primer minisitre del Japó, Naoto Kan, com el president de la companyia Tepco (...). Tots dos van renunciar als seus salaris fins que aquesta crisi (...) no quedi resolta definitivament.
"Continuaré rebent el sou de parlamentari, però no pas el de primer ministre ni les primes corresponents fins que no s'hagi aconseguit controlar la situació a la central de Fukushima Daiichi", va anunciar (...). El mandatari nipó reconeixia amb aquest gest, una vegada més, "la gran responsabilitat del Govern en aquesta crisi" (...) que ha suposat l’evacuació de prop de 120.000 persones.
A la pràctica, això suposa renunciar cobrar mensualment (...) uns 14.000 euros.Percebrà, tanmateix, (...) 7.000 euros del sou de diputat (...).
(...) el president i set alt càrrecs de Tepco (...) també van anunciar que renunciaven a les nòmines fins que la situació en aquesta instal·lació atòmica no estigui controlada. Un objectiu que els tècnics situen cap a finals d’any.
De bon principi, els responsables (...) havien previst renunciar a la meitat dels salaris, però (...) s'han vist obligats a rectificar pressionats pel Govern, que els ha exigit un compromís total, com a màxims responsables de la central de Fukoshima.
L’actitud tant de Kan com de la rest del Govern nipó s'explica pel neguit per les penúries que pateixen les prop de 120.000 persones que vivien a la costa nord-est del Japó i que encara no poden tornar a casa. Són les víctimes (...) que s'han vist obligades a abandonar la llar a causa de fugues de radioactivitat elevadíssimes procedents de la central de Fukushima (...).
(...) Khan va afirmar ahir la necessitat que el país revisi la política energètica sense idees preconcebudes. Va precisar que s'ha d’esforçar per garantir un ús més segur de l’energia nuclear i incorporar les renovables, com ara el vent, el sol o la biomassa (...).
"La política energètica actual preveu que més del 50% dels subministrament elèctric provindrà de l’energia nuclear i més del 20% ho farà de els renovables el 2030. Però aquest pla bàsic ha de ser revisar ara de soca-rel, després d’aquest incident tan important", va dir Kan, que va afegir que el Japó ha de fer més èmfasi en les energies renovables.
Isidre Ambrós, Kan renuncia al sou fins que es resolgui la crisi nuclear, La Vanguardia 11-05-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada