13.5.11

Alemanya sense nuclears ni problemes*


Alemanya pot deixar de ser nuclear en deu anys. I sense més problemes per al subministrament elèctric del país. Aquesta és la conclusió general d'una comissió d'Estat creada per Angela Merkel després de l'accident de Fukushima, el tsunami que es va emportar la seva impopular política pronuclear.
La notícia és un revés per al lobby nuclear internacional, ja que Alemanya és un país important i el seu exemple arrossega, però per a Alemanya és un mer retorn al punt de partida nacional: una llei de l'any 2000 del govern roig-i-verd (socialdemòcrates i verds) ja establia la desnuclearització total per 2021. Merkel la va anul·lar, el que va treure a més de mig milió d'alemanys al carrer i va ressuscitar al moviment antinuclear, però el tsunami japonès ha tornat a posar les coses al seu lloc.
La comissió d'experts creada per Merkel per recolzar la seva forçada marxa enrere després de Fukushima, diu quatre coses. Que no hi ha problema per al subministrament elèctric si es tanquen totes les centrals en 2021. Que els vuit reactors més antics i insegurs, que van ser temporalment desconnectats després de l'accident japonès, han de ser tancats definitivament de manera immediata. Que els restants nou reactors que es consideren més fiables han de ser desactivats escalonadament el més aviat millor, d'acord al seu nivell de risc i a la importància que tinguin per a la xarxa elèctrica. I que tot això no afectarà els objectius nacionals de reducció d'emissió de CO2, reducció del 40% per al 2020 i del 80% el 2050.
"La desconnexió de les set centrals nuclears" (en reacció a Fukushima) ha demostrat que les altres centrals poden compensar sense problemes la pèrdua de 8,5 gigawatts ", assenyala la comissió, de nom "comissió d'ètica". Però la frase central del seu informe, avançat ahir per la premsa, diu així: "La comissió d'ètica recomana l'abandonament total de l'energia nuclear". I afegeix: "hi ha moltes alternatives a l'energia nuclear, i totes elles tenen menys riscos".
La pregunta és si per aquest viatge feien falta les alforges de la "comissió d'ètica". Vint anys després de Txernòbil i amb els reactors de Fukushima llançant sense parar radiació (el que ha cessat és la informació), les conclusions d'aquesta comissió, (...) "són una banalitat per a la majoria d'alemanys que s'oposa a l'energia nuclear. L'assumpte, però no ho és.
El que està passant a Alemanya amb l'apagada nuclear és alguna cosa veritablement insòlita i es diu democràcia: un govern acceptant l'opinió, majoritària i generada al llarg de tres generacions de moviment civil, de la seva població. No passa amb la guerra de l'Afganistan, no passa amb les retallades socials, no passa amb la política cap als mercats financers, temes tots ells que tenen àmplies majories socials apuntant clarament a polítiques diferents de les que es practiquen, però passa amb la política nuclear. L'assumpte no s'acaba aquí. La conclusió de la comissió no és vinculant i organitzacions civils, grups cristians i sindicats han convocat marxes en 21 ciutats alemanyes per al 28 de maig. Es vol una apagada encara més ràpida.
Rafael Poch, Alemania puede dejar de ser nuclear en diez años, La Vanguardia 12-05-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada