15.5.11

MAT i xarxes intel•ligents a la Xina*


El 8 de juliol la Xina va posar en marxa la seva tercera línia elèctrica de molt alta tensió, dins dels plans del Govern de construir una xarxa de transport per enviar grans fluxos d'energia des de les regions riques en recursos del centre i el nord del país cap als consumidors en la costa, on es concentra el teixit industrial de la fàbrica del món.
La nova estesa, de 800 quilovolts en corrent continu, travessa 1.907 quilòmetres des d'una central hidroelèctrica a la província de Sichuan fins a la metròpoli de Xangai. Amb una capacitat de transmissió de 7 gigawatts (aproximadament la potència nuclear instal·lada a Espanya), pot enviar fins a 32.000 milions de quilowatts hora a l'any a la capital econòmica i financera xinesa, i subministrar un terç de les seves necessitats en les hores de major demanda. El seu operador -el grup públic SGCC (State Grid Corporation of China) - assegura que la seva energia neta permetrà estalviar el consum de fins a 15 milions de tones de carbó i reduir les d'emissions de CO2.
Les de molt alta tensió són l'espina dorsal del pla de "xarxa intel·ligent forta" emprès per Pequín per traslladar grans fluxos d'energia a llarga distància amb pèrdues de transmissió reduïdes. El pla, amb horitzó 2020, millorarà l'eficiència i flexibilitat de la distribució i facilitarà l'adopció d'energies netes (solar, eòlica), el caràcter intermitent de les quals planteja problemes d'integració en el sistema. Una "xarxa intel·ligent" és capaç de gestionar millor l'emmagatzematge, la transmissió estable i l'assignació de potència.
Aquests projectes s'emmarquen en els ambiciosos objectius del Govern en matèria energètica, mediambiental i de lluita contra el canvi climàtic, que preveuen que, per al 2020, el 15% del consum d'energia primària provingui de fonts d'origen no fòssil, i es redueixi entre un 40% i un 45% la "intensitat de carboni" -quantitat d'emissions de CO2 per unitat de PIB (producte interior brut - respecte a 2005. (...)
El pla xinès per tenir una "xarxa intel·ligent forta" inclou la creació d'un sistema de coordinació i control que permeti acomodar entrades d'electricitat procedents dels inestables subministraments de les renovables. I aquí Espanya té una experiència única d'aportar al país asiàtic, segons Luis Atienza, president de REE (Red Eléctrica de España), l'empresa que opera en exclusiva el sistema espanyol de transmissió, amb una xarxa de 34.754 quilòmetres i gairebé 1.700 empleats. REE compta amb el primer centre de control de renovables del món, que va permetre integrar el 14% de la demanda de consum el 2009 procedent de les renovables -sobretot, energia eòlica-, una xifra que el 2020 es preveu que arribi al 23% .
"A la Xina li interessa la nostra experiència i nosaltres el seu coneixement en transport d'electricitat a gran distància per a la futura creació de la súper xarxa europea i la connexió amb el nord d'Àfrica", va explicar Atienza en una recent visita a Pequín.
(...) L'auge de les renovables farà necessari transportar grans fluxos a altres zones quan varien les condicions meteorològiques. Europa està interconnectada, però amb poca capacitat. La xarxa no està dissenyada per aconseguir un mercat únic i compensar la variabilitat de les aportacions eòliques ", afirma.
D'aquí que REE i SGCC (...) estiguin negociant un protocol per intercanviar coneixements. (...) El Govern finançarà aquest any la construcció de diversos centres de recerca i desenvolupament de tecnologia de transmissió elèctrica per connectar els subministraments eòlic i solar a la xarxa.
(...) "El 2020 serà prohibitiu entrar en una ciutat europea amb un cotxe de motor de combustió interna", assegura el directiu espanyol.
Escolta
Llegeix fonèticament

José Reinoso, REE echa la red en China, El País 1-08-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada