15.5.11

60 MW FV en teulades*


El sistema consisteix en posar panells de captació solar sobre les fàbriques i les seves respectives campes d'emmagatzematge de vehicles. Es desenvoluparà en les plantes de Renault de sis ciutats franceses, amb una potència instal·lada de 10 megawatts en cadascuna d'elles, és a dir, un total de 60 megawatts que faran d'aquest projecte el major parc fotovoltaic de la indústria de l'automoció a Europa . La inversió econòmica té les mateixes dimensions: 135 milions d'euros.
Es tracta d'un model que Gestamp ja ha implantat en diverses fàbriques, com la de Lamborghini de Bolonya (Itàlia), o la de Seat de Martorell (Baix Llobregat). El projecte d'aquesta última, posat en marxa el gener i anomenat Seat al sol, era el més gran fins ara: 60.000 panells repartits en una superfície de 320.000 metres quadrats, que produiran 12 megawatts de potència (l'equivalent més o menys al consum de 3.000 llars) quan estigui acabat a mitjans de l'any 2012.
"Es tracta de solucions que pretenen integrar la font energètica en la producció industrial", afirma el conseller delegat de Gestamp Solar, Jorge Barredo. (...) encara que baixin les primes, l'evolució de la indústria fotovoltaica no s'atura. El constant avanç de l'eficiència i l'abaratiment de costos fan que s'entrevegi en un futur cada vegada més proper la paritat amb la xarxa (el punt en el qual s'iguala el cost de produir energia fotovoltaica amb el preu de referència de la xarxa elèctrica ).
"Quan això passi hi haurà dos models totalment diferenciats: plantes industrials capaços de produir a preus competitius davant de qualsevol energia i, d'altra banda, autoconsum. Cadascú a casa seva podrà decidir quina potència energètica instal·lar", diu Barredo. El directiu explica que en quatre anys el cost d'instal·lació s'ha reduït entre un 60% i un 70%, i vaticina que el canvi en el model de consum és a prop: "No és només qüestió de diners, també és el moviment social creixent que vol tenir cura del planeta. Pel que fa l'energia neta sigui només un 10% o un 20% més cara, ja hi haurà una massa crítica que estarà disposada a pagar per ella. En zones de molta irradiació es pot fer en els pròxims cinc anys ". (...)
Aquest favorable futur no seria tal sense el sector exterior. Després d'uns anys difícils a Espanya, amb la crisi econòmica, l'escassetat de crèdit, la fugida d'inversors i la retallada de primes governamentals, les empreses internacionalitzades han trobat mercats on seguir creixent, alhora que reforçaven un important actiu nacional: "Les empreses espanyoles de renovables són benvingudes a tots els països. Se'ns reconeix que sabem fer les coses, no és el mateix ser només un país de sol i platja de tenir quatre de les sis o set empreses eòliques més grans del món. Ha estat car, però les inversions que s'han fet a la marca Espanya i en la producció seran molt rendibles en els propers anys", diu Barredo.
(...) "Els països han d'apostar per ser reconeguts per alguna cosa. I la forma que té ara Espanya de conquerir el món industrialment són les renovables".
Jesús Eijo Cánovas, Un techo solar de gran altura, El País 15-05-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada