4.5.11

Fukushima frena el renaixement nuclear*


En la indústria nuclear, 20 anys havia estat temps suficient per contrarestar els recels de polítics, fer callar les crítiques ecologistes i seduir els gestors econòmics. El fantasma de l'accident de la central de Chernobyl, que va escampar radiació per àmplies zones d'Ucraïna, Rússia, Bielorússia i diversos països d'Europa occidental a l'abril de 1986, era cada vegada més transparent.
En aquest temps va ser la por als efectes de l'escalfament global el que va agafar força. I la construcció de reactors nuclears va tornar a fer un forat, de vegades preeminent, en els multimilionaris plans d'inversió per satisfer una set d'energia cada vegada més gran. En no emetre diòxid de carboni, el gas maleït, la nuclear recuperar atractiu al mateix ritme que es minimitzaven les seves debilitats (seguretat, residus ...). Fins el fiasco de Fukushima (...).
Els enormes danys generats pel terratrèmol de la passada setmana a la planta de Fukushima suposen una fallida, qui sap si definitiva, de la confiança en les nuclears. Els sistemes de refrigeració dels sis reactors, situats en un enclavament costaner, no van aguantar l'embat del tsunami, tot i que era un esdeveniment que es va tenir en compte en el seu disseny. (...)
El degoteig de declaracions públiques (EUA, Regne Unit, Espanya, Xina, Itàlia) que anuncien revisions de la seguretat de les seves plantes nuclears anticipen un dur tràngol perquè els reactors previstos passin del paper a l'obra. A Alemanya, amb l'opinió pública en armes, la cancellera Angela Merkel s'ha vist forçada a suspendre la moratòria que havia de permetre allargar la vida activa de 17 velles centrals.
Els tècnics i científics de la companyia Tepco pugnen per mantenir sota control la planta de Fukushima. El descontrol, que va passar a Txernòbil, tindria efectes que empetiteix l'impacte socioeconòmic del terratrèmol de la setmana passada (...).
Si el fiasco de Fukushima és un revés per a la indústria mundial de l'energia nuclear, és un cop encara més gran per al sistema energètic del Japó, el ​​taló d'Aquil del seu model de creixement econòmic. Malgrat les seves notables guanys en estalvi energètic, Japó segueix sent un dels principals consumidors d'energia, i els seus 50 reactors nuclears, una de les seves apostes per contrarestar la dependència de les importacions de petroli, gas i carbó.
Segons les estimacions de Goldman Sachs i Citigroup, la inactivitat prolongada de Fukushima i les dificultats per a posar en servei altres plantes nuclears (Kashiwazaki opera a mig gas per un incident) i convencionals, poden reduir la generació d'energia entre un 6% i un 15 % durant 2011.
A. Bolaños, Freno al renacimiento nuclear, El País 20-03-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada