10.5.11

Fukushima al mateix nivell que Txernòbil?


El canvi de l’Agència de Seguritat Nuclear
L’Agència de Seguritat Nuclear va elevar al màxim la gravetat de l’accident de la central atòmica de Fukushima Daiichi i el va equiparar al de Txernòbil. (...)
Les autoritats japoneses van sorprendre ahir matí a propis i estranys. L’Agència de Seguritat Nuclear va augmentar la gravetat de l’accident nuclear (...) al màxim nivell i el va igualar a la catàstrofe ocorreguda a Txernòbil el 1986. Per això es va basar en les anàlisis de les quantitats de iode i cesi radioactius emesos pels reactors 1,2 i 3.
Però en el que ja s’ha convertit en una seqüència clàssica d’aquesta crisi nuclear, després d’anunciar la gravetat de l’esdeveniment, el director general adjunt de l’organisme nipó (...) va començar a matisar i a desdramatitzar. (...)
Per començar, va precisar que les emissions radioactives a l’exterior de Fukushima representen fins ara només el 10% de les lliurades per Txernòbil. (...) I va senyalar que ningú ha mort per exposar-se a les radiacions de Fukushima i els operaris poden treballar per refredar i estabilitzar els reactors, mentre que a Txernòbil van morir 30 persones per exposició directa. (...)
Un tercer expert nuclear va interpretar la valoració de les autoritats nipones com “una reinterpretació prudent dels fets, motivada potser per un excés de cel protector”.
A l’empresa operadora de la planta nuclear, Tepco, no obstant sembla imposar-se el pessimisme sobre la valoració de la gravetat de l’accident. Fonts d’aquesta companyia (...) reconeixien que cada vegada és més gran el temor que les emissions de Fukushima Daiichi superin finalment a les de Txernòbil. (...)
Però el problema per als japonesos és que ja no saben què pensar sobre els gestors d’aquesta crisi. Estan desorientats i recelosos. Cada dia es desperten amb notícies contradictòries (...).
Isidre Ambrós, Japón iguala Fukushima a Chernóbil, La Vanguardia 13-04-2011.

Temes relacionats amb l’exposició a la radiació:

La proposta de l’OCDE
El mantra del sector nuclear que "Fukushima no és Txernòbil" ha topat amb un problema: l'escala internacional d'accidents nuclears (INES), que equipara ambdós accidents com a nivell 7, el màxim. El sistema, creat el 1990, no distingeix que a Fukushima la fuga ha estat un 10% de la de Txernòbil, entre altres coses. En suport del Japó, l'OCDE proposarà canviar l'escala perquè Fukushima sigui un 7 i Txernòbil un 8 i que es compleixi el mantra també sobre el paper.
El director general de l'Agència Nuclear de l'OCDE, l'espanyol Luis Echávarri, (...) es va reunir amb els responsables de la gestió de Fukushima i els va oferir l'ajuda de l'OCDE en l'anàlisi d'àrees contaminades i en la "avaluació de l'accident de cara a l'opinió pública ", entre altres matèries.
En aquest apartat, Echávarri va explicar a aquest diari que l'oferta és demanar a l'Organisme Internacional per a l'Energia Atòmica (OIEA) de l'ONU que modifiqui l'escala INES. "L'escala és un instrument per informar el públic, no de gestió tècnica. I s'ha vist que hi ha una contradicció entre donar-li un 7 a dos accidents i intentar explicar que són diferents", va assenyalar Echávarri. Aquest va insistir que és partidari de "superar aquesta contradicció amb una reforma" del sistema, però que "només s'hauria de fer un cop Fuksuhima estigui sota control i sempre que no hi hagi nous fuites radioactives". (...)
L'escala INES va ser creada el 1990 a proposta de l'OCDE, que es va inspirar en una escala francesa. Com la majoria dels països nuclears pertanyen a l'OCDE, és probable que la proposta de Echávarri conciti molts suports. El lobby nuclear està molt incòmode amb la qualificació de Fukushima.
Rafael Méndez, La OCDE busca cambiar la escala nuclear para distinguir Fukushima y Chernóbil, El País 25-04-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada