10.5.11

El negoci secret de la venda de gas egipci a Israel*


A Hosni Mubarak (...) ara l’amenacen en passar-li la factura de l’acord segellat en secret amb empreses israelianes per a subministrar-los gas natural a preu de saldo.
A la plaça Tahir, escenari principal de la revolta popular egípcia, la venda de gas natural a Israel va ser un dels motius esgrimits pel moviment de protesta. I les exportacions, que es van iniciar el 2008, estan pràcticament interrompudes des del passat mes de febrer, quan el gasoducte va patir el primer d’una sèries de sabotatges. A Mubarak se l’acusa ara d’haver reduït el subministrament de gas als egipcis i d’haver autoritzat les exportacions a Israel a un preu ruïnós.
(...) Se l’acusa d’haver "perjudicat els interessos nacionals" per un total de "més de 714 milions de dòlars", segons el fiscal que ha interrogat a l’ex president. I l’anterior ministre de Petroli (...) i cinc alts funcionaris ja han estat empresonades.
La història de l’operació no té desperdici. El gas egipci és explotat per la companyia governamental Egyptian Natural Gas Holding Company, però la venda a Israel va haver de ser autoritzada per Munarak i els serveis d’intel·ligència, que, entre altres coses, van demostrar la seva saviesa a l’assegurar-se un percentatge de la transacció. (...)
El negoci va ser obra d’una empresa privada propietat de Husein K. Salem, un antic agent secret i amic de Mubarak, i d’un empresari israelià (...) propietari del 25% de l’East Mediterraean Gas Company. Els detalls de l’operació s'han mantingut durant els darrers tres anys en el més absolut secret, però (...) el negoci ha estat rodó. (...)
Tres anys després, Mubarak haurà d’explicar el perquè d’aquest estrany rebut el gas (...), i Israel, les necessitats de gas del qual les satisfeia Egipte en un 40%. Es pregunta com seran les relacions després de Mubarak.
Xavier Batalla, El recibo del gas, La Vanguardia 1-05-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada