30.5.11

Alemanya: marxa enrere de l’ampliació de terminis, tancament immediat de centrals i de les restants dintre de 10 o 11 anys*


La cancellera alemanya Angela Merkel, una física de formació, pensa descavalcar de l'energia nuclear a principis de juny, en concloure el termini que el govern va obrir a un peritatge del sector que va venir determinat al març per l'accident a la central nuclear de Fukushima. (...) Merkel és completament conscient que obstinar-hi equival a suïcidar políticament.
El ministre de Medi Ambient alemany, Norbert Rottgen, ja ha avançat aquest dilluns que el govern alemany ha acordat tancar tots els reactors nuclears del país per l'any 2022 després d'una maratoniana reunió entre les forces de la coalició governant. Així, els set reactors més vells del país -que van ser objecte d'una moratòria després de l'accident nuclear a la planta japonesa de Fukushima1 - i el de Kruemmel no tornaran a funcionar, mentre que un segon grup de sis tancarà el 2021 i els tres més moderns ho faran en 2022.
(...) Des que el setembre de 2010 Merkel decidís ampliar la vida de les centrals, algunes d'elles fins a gairebé mitjan segle, contra el sentir de la majoria de la població, gairebé un milió d'alemanys, 250.000 d'ells el dissabte, han participat en protestes i manifestacions al llarg i ample del país. Fukushima ha convertit aquesta pressió en irresistible. La moratòria i la revisió de les condicions de seguretat anunciades per la Canceller (...), no van calmar la situació. Des de llavors s'han celebrat al país més de deu jornades de protesta, i el calendari del moviment té previst continuar.
"Si la Senyora Merkel creu que pot tornar a connectar les centrals tancades provisionalment i trucar a la policia per aturar la protesta, s'equivoca", diu el president del sindicat de la policia (...). Tot el que no sigui una ràpida apagada crearà un tsunami de protestes (...). En l'entorn de la cancellera es diu que del que es tracta ara, és de tancar aquest particular 15-M alemany.
El context de la situació segueix sent el desgast electoral de la coalició governamental de democristians i liberals, sobretot per eclipsi del soci liberal (FDP) que està desapareixent d'alguns parlaments, mentre els verds pugen com l'escuma.
Rafael Poch, Angela Merkel confia desarmar su 15-M con una decisión de apagón nuclear, La Vanguardia 30-06-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada