30.4.11

Canvi de nivell 5 a 7 de Fukushima


La setmana passada, just un mes després del terratrèmol de magnitud 9 i el catastròfic tsunami que va patir la costa nord-est del Japó, l'agència supervisora ​​de seguretat nuclear (NISA) va elevar la qualificació de l'accident nuclear de la planta de Fukushima des de 5, considerada massa baixa per la majoria dels experts, a 7. Aquesta és la màxima prevista per a accidents en instal·lacions nuclears, que fins ara només havia estat assignada al cas Txernòbil. La magnitud dels danys per a la salut de la població i els treballadors de la central, així com el material radioactiu alliberat, estan lluny d'aconseguir el que ha passat a la planta ucraïnesa, però l'escala de set nivells no permet fer massa distincions.
En tot cas, l'elevació de la qualificació respon al fet cert que quatre dels reactors de Fukushima segueixen emetent radiació a l'ambient i no acaben de poder ser estabilitzats en parada segura, molt en contra de les prediccions després dels primers dies de l'accident. Tot i que els nivells de radiació a la zona exterior de la central segueixen disminuint, dins del recinte la contaminació és elevada, no s'ha aconseguit aturar les emissions de forma completa i grans quantitats d'aigua contaminada s'escapen i acaben en el mar. D'altra banda, no poden descartar nous episodis de escalfaments locals dels nuclis d'alguns dels reactors o les piscines de combustible usat, amb la possibilitat de noves explosions o més emissions de materials radioactius. El resum de la situació és que l'accident ha durat més i està tenint més conseqüències del que s'esperava, d'aquí el canvi en la qualificació.
Cada vegada resulta més clar que l'accident tindrà conseqüències duradores sobre el sector nuclear. A les mesures preses per alguns països europeus de parades dels reactors més antics s'hi suma la iniciativa de procedir a exàmens de fiabilitat de les plantes en funcionament a Europa. D'aquests exàmens s'extrauran conseqüències que augmentaran les mesures de seguretat, el que implicarà més costos, i extremar les condicions per a la localització de les plantes. La possibilitat de danys diferits en la salut de les persones i l'enorme cost de la reparació de danys en aquest tipus d’instal·lacions requereixen mesures de seguretat exigents. El que ha passat al Japó no pot sinó comprometre el futur, i fins i tot el present, d'aquesta tecnologia energètica.
Opinión, Fukushima, grado 7, El País 17-04-2011.


NISA ha trigat un mes a donar a Fukushima el nivell màxim en l'escala internacional d'accidents nuclears (INES, que va de 0 a 7). Japó va mantenir el nivell 5 quan era un clam que, com a mínim, havia de ser un 6. Japó ho va admetre l'endemà d'unes eleccions locals en les quals el partit en el Govern, el Partit Democràtic del Japó, va sortir derrotat.
 Rafael Méndez, La crisis de Fukushima se eterniza, El País 18-04-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada