18.2.11

La creixent factura i dependència del petroli


(...) l’economista en cap de l’AIE adverteix (...) que la "factura de les importacions s'està convertint en una amenaça per a la recuperació econòmica". (...)
Segons l’AIE, la Unió Europea ha vist com en el transcurs del 2010 la seva factura en importació de petroli ha augmentat en 70.000 milions de dòlars, una xifra equivalent als dèficits pressupostaris de Grècia i Portugal combinats.
Degut als seus problemes amb el deute sobirà, els dos països mencionats, junt amb Itàlia, Irlanda i Espanya (...) encapçalen els cinc primers llocs del ranking de dependència del petroli de la UE (...) [vegeu la taula] amb l’agreujant que han que han d’importar la pràctica totalitat del petroli que consumeixen. Tot això es reflecteix en una estreta correlació entre el grau de dependència del petroli i deute sobirà expressada com a percentatge del PIB.



A Espanya el balanç entre importacions i exportacions de petroli són els de la taula.


És clar que els grans importadors de petroli de l’OCDE han d’escometre una urgent i profunda reestructuració del sector del transport, el qual depèn prop del 95% dels derivats del petroli. (...)
Mariano Marzo, Petóleo y PIIGS, La Vanguardia 7-02-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada