21.1.11

Usos de la biomassa catalana*


Els silvicultors del Montseny i del Montnegre-Corredor aviat podran netejar els seus boscos de manera més rendible perquè les estelles tindran comprador: la primera estació de gasificació amb biomassa de Catalunya i que l’empresa pública Forestal Catalana SA posarà en marxa en el se plantàrium de Sant Feliu de Buixalleu (La Selva) per encàrrec de la Generalitat [Departament de Medi Ambient i Habitatge, el 13 de desembre de 2010]. A més de proporcionar energia neta com alternativa a la convencional, "la iniciativa pretén dinamitzar un sector en caiguda lliure de rendibilitat", senyala el conseller delegat de la societat (...).
La planta subministrarà a la xarxa elèctrica uns 160 MWh [elèctrics per any] i proveirà fins a 320 MWh [per any] d’energia tèrmica per a la climatització (calor i fred) del viver.

Es tracta d'un sistema de cogeneració amb biomassa forestal, amb una potència de 20 kW elèctrics i 40 kW tèrmics.

Consumirà 176 tones de biomassa forestal a l’any i estalviarà l’emissió de fins 112 tones de CO2. El pressupost és de 173.500 euros i entrarà en servei a mitjans del proper any.
El gas originat en la cogeneració de branques i altres elements de sotabosc, un cop net i fred, serà tramès a un motor de combustió per produir electricitat i calor. Està prevista una segona planta d’aquestes característiques a terrenys del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), a la comarca del Solsonès. Les dues plantes pilot "permetran estudiar les millors tipologies de biomassa forestal per a la producció d’energia i fomentar les línies de Recerca i Desenvolupament (...).

La manera més eficient i barata d’aprofitar la biomassa forestal és cremar-la directament (en forma d’estelles o de pelets) en calderes que proporcionen aigua calenta sanitària i per calefacció en hospitals, hotels, indústria o habitatges.
La gasificació de la biomassa és un procés conegut fa molts anys i poc utilitzat degut a la dificultat d’obtenir un gas prou net sense perdre massa energia o que tingui un cost molt elevat. En la postguerra civil alguns vehicles es van equipar amb un gasificador de biomassa ("gasogen") per alimentar el motor.

L’any passat van sortir de Palamós nou vaixells carregats amb 40.000 tones d’estelles triturades amb destí a les centrals de biomassa d’Itàlia i pel 2011 hi ha concretada la sortida d’uns altres tres, amb 65.000 tones amb el mateix destí.
Mentrestant, "aquí no sabem matar dos pardals d’un tret; és a dir, produir energia i facilitar la neteja dels nostres boscos, arma principal per lluitar contra els incendis", apunten fonts del Consorci Forestal de Catalunya.

Aquest tipus d’actuacions no tenen justificació. De fa anys hi ha hagut diverses propostes d’aprofitar localment els residus de la biomassa forestal. Crear aquest mercat calia unes garanties en el subministrament de la llenya i en el seu ús inicial. La solució fàcil ha estat vendre-ho a qui sap com utilitzar-ho. Mentrestant estem comprant drets d’emissió de CO2.

Enric Casals Ginesta, El gas de la biomasa, La Vanguardia 11-01-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada