10.1.11

Política i preus energètics a Bolivia


Evo Morales ha anul·lat el decret que pujava fins un 82% el preu dels combustibles, ¡ que l’ha generat una de les pitjors crisis des que va assumir el poder el 2006.
(...) “Vaig prometre governar obeint al poble. En aquests dies he escoltat i comprès les recomanacions dels treballadors i en aquesta política de menar obeint al poble hem decidit abrogar el decret 748 i les altres mesures que l’acompanyen”, va dir Morales (...).
(...) el decret, destinat, va explicar, a acabar amb les enormes subvencions als carburants que estaven comprometent l’economia nacional i alimentant el contraban a països veïns. (...)
En realitat, la pujada suposava el reconeixement del Govern al seu fracàs en la nacionalització dels hidrocarburs (...) i que ha foragitat les inversions, provocant un descens de la producció local. (...)
L’elevació de preus dels carburants (un 57% per a la gasolina i fins un 82% per al dièsel) va ocasionar una escalada en les tarifes del transport i en el cost dels aliments. La carn, la farina i el sucre van començar a escassejar. (...)
Les subvencions als combustibles, que tenen el preu congelat molt per sota del preu real del mercat, van suposar l’any passat 380 milions de dòlars (...). A més de llastrar l’economia, les subvencions han alentat el contraban
Fronterer de combustibles, que es realitza tot i la vigilància militar.
Agències, Morales cede a las protestas y anula el alza de precio de los combustibles, El País 2-01-2011.

La marxa enrere del mandatari esquerranós també s’aplicarà a l’augment salarial del 20% de compensació per a sectors claus de l’economia de l’empobrit país. (...) Morales va fer l’anunci després de quatre jornades de vagues i manifestacions. “Vaig prometre governar obeint al poble, he escoltat i entès als meus companys que em deien que (el reajustament) és importants, necessari, però no oportú”, va dir.
Reuters, Evo Morales rectifica y frena la subida del combustible tars la ola masiva de protestas, La Vanguardia 2-01-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada