4.1.11

Dèficit, tarifes, titulització, costos, subvencions, primes*


La importància del tema del cost de l’electricitat i la diversitat de les maneres de ser tractat als mitjans de comunicació han motivat la preparació de les taules que s’adjunten per tal de facilitar els principals factors relacionats amb el cost i la tarifa elèctrica.

Per començar, diverses definicions de Dèficit de tarifa elèctrica:

Font
Definició de Dèficit de Tarifa
El País 26-02-2012
Editorial
Diferència entre els ingressos reconeguts a les empreses elèctriques i el que realment han rebut a través de la tarifa.
El País 26-02-2012
S.Carcar (cita a la CNE)
És la diferència entre el cost real de l'electricitat i el preu que els usuaris estan pagant per ella.
Ara, 2-01-2011
Marcel Coderch
És la diferència entre el preu que fixa el govern i el que se suposa que haurien de cobrar les elèctriques.

Explicacions sobre altres termes:

Autor i font; enllaç

Dèficit tarifari/de la tarifa
Coderch, Marcel
Ara 2-01-2011
És la diferència entre el preu que fixa el govern i el que se suposa que haurien de cobrar les elèctriques.
Lafraya, Conchi
El continuen suportant les companyies elèctriques, però un pagament que assumeixen els consumidors finals en els seus rebuts.
Opinió
La Vanguardia 29-12-2010
La pujada de la tarifa elèctrica*
El Partit Popular va dissenyar el model del dèficit tarifari, amb l’objectiu de rebaixar fictíciament el rebut de la llum per reduir la inflació i poder complir les estrictes condicions del tractat de Maastrich per a l’ingrès d’Espanya en la moneda única europea. Des de llavors, els espanyols, tant empreses com particulars, han pagat l’electricitat per sota del seu cost real.
Pujol, Ignasi
Ara 2-01-2011
Des de 1997 el preu que els consumidors han pagat per l’electricitat s'ha anat allunyant del se cost real. Els ciutadans pagaven electricitat barata mentre augmentava any rere any la seva hipoteca amb les companyies elèctriques.


Autor i font; enllaç

Titulització elèctrica/Finançament del dèficit
Coderch, Marcel
Ara 2-01-2011
Té l’aval de l’Estat. És a compte de les elèctriques, però finalment s'haurà d’amortitzar amb càrrecc a les futures tarifes.
Pujol, Ignasi
Ara 2-01-2011
Fòrmula segons la qual les elèctriques podien cobrar dels bancs la diferèncai entre l’import de la factura elèctrica i els seus costos. El govern havia de tornar progressivament aquests crèdits bancari.


Autor i font; enllaç

Tarifa d’accés/TUR/Preu regulat/Peatges
Coderch, Marcel
Ara 2-01-2011
Correspon a la part regulada (transport i distribució) de la tarifa.
Díaz-Varela, Mar
La Vanguardia 28-12-2010
La pujada de la tarifa elèctrica*
La decisió de la pujada mitjana de la TUR en un 9,8%  és aproximar el preu polític de l’electricitat al seu cost real de producció.
Des de la liberalització del sector posada en marxa el 1 de juliol del 2009, només hi ha un tipus de tarifa: la TUR, la qual té dues modalitats, amb discriminació horària (que puja un 9,8%) i sense discriminació horària (que puja un 7,5%).
Lafraya, Conchi
La Vanguardia 17-09-2010
La tarifa elèctrica explicada
La part de la tarifa elèctrica regulada per l’administració (primes a les renovables, transport, distribució...), més coneguda com tarifa d’accés inclou els costos regulats del sistema elèctric i es revisen dues vegades l’any.
Lafraya, Conchi
La Vanguardia 24-12-2010
Les elèctriques assumiran el cost de les mesures relacionades amb l’estratègia d’estalvi i eficiència energètica durant els tres propers exercicis. Aquesta partida abans estava inclosa en els peatges (part regulada), amb la qual cosa el consumidor final deixarà de pagar-la. Suposarà un estalvi de 670 milions en tres anys.
Pujol, Ignasi
Ara 2-01-2011
La TUR és el preu regulat de la llum i correspon al 50% de la tarifa. Inclou els peatges o tarifes d¡accés que serveixen per remunerar, entre altres partides, la distribució i el transport d’energia.
Per a tothom inclou els costos del transport i distribució de l’energia elèctrica.
Per als grans consumidors qualificats que vagin al mercat s'aplica la Llei 54/1997: hauran d’abonar els costos permanents, de diversificació i seguretat d’abastament.


Autor i font; enllaç

Costos variables per a la producció/Per consum
Coderch, Marcel
Ara 2-01-2011
Part de la tarifa per consum (generació i comercialització), oberta a la competència, que hauria d’estar liberalitzada però que cap govern s'ha atrevit encara a desregular.
Pujol, Ignasi
Ara 2-01-2011
L’altre 50% de la factura de la llum correspon als costos variables per la producció de l’energia elèctrica. Inclou l’increment del preu de les matèries primeres i les subvencions per a les renovables i el carbó.


Autor i font; enllaç

Subvencions a les elèctriques
Coderch, Marcel
Ara 2-01-2011
Per a la transició a la competència i en forma de permisos d’emissions de CO2 gratuïts, i pel subministrament de carbó propi. Centrals nuclears i hidràuliques obtenen grans beneficis caiguts del cel perquè reben la mateixa retribució que els de gas.
Lafraya, Conchi
L’última ordre del departament que dirigeix Miguel Sebastián recull que es congelin les tarifes d’accés el 2011, però s’eleva en un 72% els pagaments per capacitat, la qual cosa comporta que el rebut de la llum haurà de pujar (si es dóna llum verda a l’ordre ministerial) un 10% (...).
El Govern retribuirà a les centrals de carbó, així com als cicles combinats [de gas]. Aquest pagament és el que dispararà la pujada de la llum el proper any i que es repercutirà en el client final.
Lafraya, Conchi
El Govern planeja pagar 700 milions per a la capacitat, com a compensació als cicles combinats de gas que estan sempre llestos, però que no funcionen, així com a les plantes que per llei hauran de consumir carbó autòcton. Precisament, aquest concepte –també conegut com lucre cessant- és el que dispararia la factura elèctrica fins un 10% el proper any.
Navarro, Beatriz
La Vanguardia 9-12-2010
Subvencions pal·liatives al carbó
Davant dels 6.400 milions d’euros en subvencions que es van atorgar el 2005 al sector del carbó, fa tres anys ja se’n van donar només 2.900.
Patiño, Miguel Ángel
Perquè les hidràuliques o les nuclears, amb costos variables molt reduïts, han de cobrar els alts preus que marquen les centrals tèrmiques?
Pujol, Ignasi
Ara 2-01-2011
A les ajudes a les renovables s'hi han afegit recentment les subvencions al sector miner espanyol. Rebrà 600 milions d’euros anuals fins el 2014.


Autor i font; enllaç

Primes/Subvencions a les renovables
Coderch, Marcel
Ara 2-01-2011
Les primes a les renovables continuen engreixant el dèficit de tarifa.
Pujol, Ignasi
Ara 2-01-2011
El lideratge en eòlica s'ha forjat a base de política de subvencions a les energies verdes. Les renovables acumulaven subsidis per valor de 6.200 milions d’euros l’any 2009.


Ara uns gràfics (molt simplificats) per ajudar a entendre la interrelació del termes anteriors:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada