31.1.11

Canvis nuclears en el Govern central


Els governs de José Luis Rodríguez Zapatero s'havien caracteritzat per la seva freda resposta a les demandes dels sectors pronuclears. (...) Tot i això, aquesta setmana ha deixat entreveure el seu viratge pronuclear. (...)
Les posicions pronuclears del ministre Sebastián guanyen força, i la seva influència sobre Zapatero augmenta. (...) Però això pot remoure les aigües a l’interior del PSOE, on tradicionalment han coexistit dues ànimes, una pro i una altra antinuclear. (...)
"El programa electoral del PSOE diu que s'ha de tendir vers un tancament gradual de les centrals nuclears; mai s'ha parlat, en absolut, de la prolongació de la vida útil de els centrals, com apunta el ministre", recorda Javier García Breva, ex responsable d’energia del PSOE.
Gracía Breva diu que els termes en els quals s'han plantejat el debat són esperpèntics. "Les centrals nuclears estan guanyant moltíssim diner i ho estan pagant els consumidors amb el rebut de la llum. El Govern no pot castigar un dia a les plantes fotovoltaiques reduint-les les primes, i després fer un regal a les nuclears a canvi de res", afegeix. (...)
Les diferències internes sobre el paper de l’energia nuclear ja es van veure el 2009, quan el Govern va adoptar la solució salomònica d’allargar quatre anys més el funcionament de la nuclear de Garoña (Burgos), que es tancarà l’abril de 2013. (...)
Una altra peça del tauler és Fabricio Hernández, acabat de ser nomenat secretari d’Estat d’Energia. Hernández havia estat el pèrit de Nera Consulting, l’empresa que va assessorar a Nucleonor, propietari de Garoña, en el contenciós que aquesta va presentar contra la decisió del Govern de tancar la planta. Fabrizio Hernández és un dels autors del dictamen pericial en el qual es quantifiquen els perjudicis pel lucre cessant derivat del tancament de Garoña, i per la qual cosa Nucleonor (Iberdrola i Endesa al 50%) demana una compensació de 950 milions d’euros. Garoña aspirava a continuar funcionant fins el 2019. El resultat és que l’advocat de l’Estat ha de replicar davant l’Audiència Nacional –on es lliure el contenciós- els arguments esgrimits pel que avui és el secretari d’Estat d’Energia.
Antonio Cerrillo, Zapatero vira hacia las nucleares, La Vanguardia 23-01-2011.


Aquests beneficis extres són negats pel Foro de la Industria Nuclear, la presidenta del qual, María Teresa Domínguez, veu indispensable mantenir en operació els vuit reactors que hi ha a Espanya perquè ofereixen estabilitat al sistema elèctric espanyol, "de forma eficient, econòmica i sense malmetre l’atmosfera".

Cal recordar que a les centrals nuclears hi ha emissions radioactives a l’atmosfera, invisibles però que són contaminants (Txerbòbil!, partícules de iode radioactiu per problemes en els filtres, 14C, 3H i gasos nobles) i que per aquesta raó calen que  es mesurin. A més, caldria considerar les emissions de la resta del cicle de l'urani (radon...). Insistint en el tema econòmic: si ho són, perquè no se'n construeixen ara?

Altres països del nostre entorn "estan introduint estratègies energètiques comptant amb l’energia nuclear. (...) Alemanya també [ha prolongat la vida de les seves centrals]; però preveu un retorn, de manera que els ingressos extra serviran per fomentar les fonts renovables. A Espanya es va plantejar aquesta fórmula, però el Congrés la va refusar.
A. Cerrillo, Agravios atómicos, La Vanguardia 23-01-2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada