3.10.10

Virus informàtic a instal•lacions nuclears*


L’oposició a l’energia nuclear de fa molts anys ja advertia d’aquest riscos. Els promotors i els seus defensors se'n reien o ho ignoraven. La realitat, massa dura per ser veritat. El text és prou clar i no cal ap comentari.

Iran ahir va patir el que (...) seria l’atac cibernètic més gran de la història. Els sistemes de control de la central nuclear de Busher, així com d’altres indústries, es van veure afectats per un virus d’una potència sense precedents, anomenat Stuxnet.
(...) el Stuxnet ha estat dissenyat per intentar frenar el programa nuclear iranià. (...)
(...) només Israel i Estats Units disposen dels recursos necessaris per crear un virus tan agressiu i complex com el Stuxnet.
“Aquesta és una guerra de nova generació i els serveis d’intel·ligència israelians porten anys millorant la seva capacitat ofensiva i defensiva” (...).
(...) és possible que el virus arribés també a Natanz, on Iran enriqueix urani, i a uns 30.000 ordinadors de tot el país.
Els experts consideren que el Stuxnet és el primer virus capaç de penetrar en els sistemes automàtics de control d’infraestructures públiques com centrals elèctriques i nuclears, preses i indústries químiques. (...)
“Stuxnet funciona com una arma cibernètica i provocarà una noca carrera armamentística” (...).
És un avís per a tots els països de que les seves infraestructures més vitals poden ser vulnerables (...).
(...) el cap de la intel·ligència militar israeliana, va reconèixer (...) que ‘hackers’ musulmans ataquen els sistemes estratègics israelians (exèrcit, aeroports, centrals nuclears i elèctriques...), mentre que ‘hackers’ de l’exèrcit israelià fan el mateix en “països enemics”. (...)
Davant de l’oposició del president Barak Obama a un bombardeig de els instal·lacions atòmiques iranianes, els serveis secrets de diversos països occidentals –Israel, EUA, Alemanya i França entre ells- uneixen esforços en el ciberespai.
D’aquesta manera s’ha aconseguit vendre a Teheran equips defectuosos que es neutralitzen a sí mateixos un cop instal·lats. Degut a les sancions de l’ONU, Iran ha de comprar aquests equips en el mercat negre. Aquí és on els serveis d’intel·ligència occidental li donen gat per llebre. Un terç de les centrifugadores de Natanz, per exemple, han deixat de funcionar el darrer any.
(...) la CIA i el Mosad van planificar un atac cibernètic contra línies d’alta tensió i altres sistemes vitals que proporcionen electricitat a les instal·lacions nuclears iranianes.
Henrique Cymerman, Irán sufre un masivo ataque informàtico, La Vanguardia 28-09-2010.

Temes relacionats: Més sobre el virus Stuxnet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada