3.10.10

Informació nuclear maquillada*


En l’actualitat en el món hi ha 440 centrals nuclears en actiu, se n’estan construint 59, n’hi ha sol·licitades o planificades 149 i se n’han proposat 344, la qual cosa posa de manifest un renaixement de l’energia nuclear.

De fet, no es tracte de “centrals” sinó de reactors. Les centrals tenen entre 1 i 4 reactors. Les dades a 1 d’octubre de 2010 són les de la taula i són una mica diferents de les de l’article. 


A la UE només es construeixen dues centrals una a Finlàndia i l’altra a França (la de referència de la Finlàndia). D’aquests països, Finlàndia no en té cap altra planificada, i França en té una planificada. Els reactors planificats a la UE corresponen als dos països amb armes nuclears, França (1) i Regne Unit (4), i a països de l’antic bloc soviètic: Bulgària (1), República Txeca (2), Polònia (6) i Romania (2). 

Països que han fet passos en aquest renaixement  nuclear són Finlàndia, França, el Regne Unit, Itàlia, Estats Units, Xina, Corea, Índia, Eslovàquia, els Emirats Àrabs Units, Rússia i, recentment, Alemanya amb l’ampliació de vida de les seves centrals nuclears. (...)

Les dades referents a aquest grup de països el podeu veure a la taula. El renaixement es concentra en dos països amb armament atòmic: Xina i Índia.



Una altra repercussió important del fet que una central nuclear en un any només consumeix 28 tones de combustible és la seva facilitat d’emmagatzemar el combustible, la qual cosa comporta una autonomia energètica.
Altres fonts energètiques com el gas són difícils d’emmagatzemar, ja que es consumeixen volums molt grans de combustible. (...)

L’article es deu referir només al combustible original, no al gastat (deixalla altament radioactiva) ni a la resta de deixalles radioactives produïdes a la central.

Respecte a l’impacte visual, si comparem dues centrals d’igual potència, la nuclear ocupa entre 1 i 4 km2, i una instal·lació eòlica, entre 50 i 150 km2.

Aquesta variable visual de la central generadora deu ser una de les poques en que l’energia nuclear avantatge a altres formes de generació elèctrica. Si considerm per exemple de l’afectació del territori, els parcs eòlics permeten emprar gairebé la totalitat de l’espai del parc per activitats agrícoles o ramaderes, i la central nuclear té unes zones afectades al seu voltant de 314 km2 de mesures de protecció urgents (Zona I) i de 2.512 km2 de mesures de protecció de llarga durada (Zona II). Això significa que entre Ascó i Vandellòs afecta aproximadament un 10% de la superfície de Catalunya.
S'ha de tenir en compte que per obtenir el combustible cal moure molta terra i que a més calen fàbriques per fabricar-lo.














Confiem que el nostre país no es quedi enrere d’aquest renaixement (...) i que es concreti (...) en el plantejament de la construcció d’uns 5.000 MW de centrals nuclears de tercera generació.

Per què les empreses energètiques no ho fan? Per què serà que l’article no proporciona aquesta informació?

Greenpeace ha emès un excelent comunicat sobre la proposta de la nova Llei de responsabilitat civil per danys nuclears, que ve molt a to de l'article comentat aquí.

Javier Dies Llovera, Renacimiento nuclear, La Vanguardia 26-09-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada