25.10.10

Eòlica a Catalunya*


La informació continguda tot seguit confirma la introducció d’en Josep Puig al llibre 'El Poder del Viento', del 1982 d’Ecotopía Ediciones, i que aviat introduiré en aquest blog.

Penetració estrangera a la Terra Alta
EDP Renováveis ha encomanat a Siemens el subministrament de 21 turbines de 2,3 MW per al parc eòlic [de 48,3 MW] de La Fatarella (Terra Alta) que preveu comenci a funcionar a mitjans del 2011. El contracte inclou el manteniment de les instal·lacions durant cinc anys.
Redacció, Acuerdo con EDP para un parque eólico, La Vanguardia 18-10-2010.

Complicacions innecessàries per als miniparcs
Construir miniparcs eòlics a Catalunya és un calvari. (...) les empreses d’Antonio Pérez Portabella mantenen 13 litigis judicials en contra de la decisió de la Generalitat de refusar aquests projectes de petits parcs eòlics. El Govern va decidir suspendre el 2007 la tramitació de nous parcs i va fer taula rasa de les sol·licituds de fins aquest moment amb l’argument que  s'havia de posar ordre en el sector. I va crear una nova regulació per designar i adjudicar les zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de nous parcs. (...)
Junt amb altres promotors, Pérez Portabella va crear Zonda Eólica i Vent Valent. "Ens varem posar mans a l’obra, varem fer mesures de vent, parlar amb els municipis. Varem creure que Catalunya impulsaria els miniparcs eòlics" (...).
Però la maçada va arribar quan el Govern va paralitzar la tramitació de 13 d’aquests miniparcs, a l’estimar que els projectes mancaven d’opcions de poder ser connectats a la xarxa per abocar-hi electricitat (doncs no disposaven d’acords amb les companyies elèctriques).
Tanmateix, Pérez Portabella replica que aquesta paralització va ser un atropellament, i que si els projectes no van avançar més va se per manca de diligència del Govern "que els va tenir en un calaix". Per això va recórrer als jutges, els quals han signat sentències diferents i contradictòries. Quatre d’aqulles han estat favorables a ell, i nou, contràries (...). Pérez Portabella ha proposat un pacte per acabar amb aquest carreró sense sortida, però sense èxit. (...) "Ja portem gastats més de 500.000 euross en els projectes i 100.000 en advocats", diu convençut que"la normativa perjudica als miniparcs eòlics i afavoreix a les grans companyies".
Agustí Maure, director General d’Energia, diu que era necessari "acabar amb el caos total de sol·licituds", moltes de les quals "especulatives"; que es van cursar els projectes amb acords de connexió, i que "van quedar parats uns 1.600 MW!, la qual cosa va donar lloc a uns 30 litigis. (...)
Antonio Cerrillo, La minieólica enfrenta al Govern y los promotores, La Vanguardia 19-10-2010.

Les grans empreses s’enduen les concessions
L’aliança Gas Natural-Alstom és la principal guanyadora del concurs eòlic resolt ahir per la Generalitat: ha aconseguit 456 MW, més de la meitat del total. La resta, fins arribar al total de 769 MW, es reparteix entre tres grups: Comsa Emte-Gamesa, Fersa-Aventalia i FCC. Han quedat fora, entre altres, Iberdrola, Enel, EDP i Copcisa que va licitar amb Siemens.
Segons la Conselleria d’Economia, (...) l’elecció s’ha fet atenent a criteris energètics, ambientals, urbanístics, paisatgístics i d’impacte socioeconòmic. En total, 20 grups empresarials havien presentat fins 57 ofertes que sumaven un total de 5.707,3 MW.
Els futurs parcs s'instal·laran en les set zones de desenvolupament prioritari (ZDP) que havia fixat la Generalitat. (...)
L’adjudicació [de la taula] és provisional, ja que hi ha un termini per a al·legacions, (...) [i hi ha] un litigi sobre algunes adjudicacions de Gas Natural i de Fersa. I és que Eissl, la filial eòlica de Copcisa en la qual també hi participen Catalunya Caixa i Banc Sabadell, té a favor seu una sentència que ha obligat a la Generalitat a reprendre la tramitació d’un projecte eòlic que li va ser denegat fa més de tres anys. Està a la Segarra, una de les zones més atractives del concurs, que ara s'ha adjudicat a Gas Natural i Alstom. (...)

MW
Empresa
Zones
456
Gas Natural-Alstom (Tramuntana)
Empordà
Segarra-Conca de Barberà
Terra Alta
153
Fersa-Aventalia (Manuel Jove)
Alt Penedès-Alt Camp
Ribera d’Ebre-Baix Camp
100
FCC
Anoia-Segarra
60
Comsa Emte-Gamesa
Segrià-Ribera d’Ebre

 MW
Estat actual
  775
En servei
  200
En construcció
  927
Ja autoritzats
  769
Assignats
  720
En tràmit
3.391
Total

El Pla d’Energia de Catalunya 2006-2015 preveu aconseguir 3.500 MW de potència eòlica instal·lada l’any 2015. Gas Natural va assegurar que, després d’aconseguir els projectes, preveu situar Catalunya en "l’avanguarda tecnològica mundial" en energies renovables, ja que faran inversions en R+D+i i convenis amb universitats i institucions públiques.
Dolors Álvarez, Gas i Alstom ganan la mayor parte del concurso eólico, La Vanguardia 23-10-2010.

Davant de les crítiques, el president de Fersa (...) ahir va senyalar que el resultat del concurs mostra que s'ha valorat "la qualitat de les ofertes i també el compromís i l’arrelament amb el territori". Va afegir que totes les empreses que han resultat guanyadores han demostrat de fa temps la seva voluntat d’inversió i permanència a Catalunya.
La Opinión, "Se ha valorado el arraigo catalán", La Vanguardia 23-10-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada