22.8.10

L'urani d'Espanya, a mans d'australians i coreans


La central pública de tractament d’urani tenia els dies comptats. El darrer 15 de juliol acabava el termini per començar el desmantellament de la planta de Quercus, a Saelices el Chico, Salamanca. Però l’empresa pública d’urani, Enusa, ha aconseguit del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) una pròrroga fins final de 2011 per a desmuntar-la.
Enusa espera veure si la firma australiana Berkeley Resources decideix reobrir la mineria de l’urani a Espanya. L’aventura d’aquesta empresa acaba de rebre un recolzament al signar amb la principal elèctrica coreana, Kepco, un preacord (...). Kepco opera 20 nuclears i en té sis més en construcció. Els ecologistes critiquen el pla i demanen la suspensió de les activitats relacionades amb l’energia nuclear.
Espanya va abandonar la mineria de l’urani a principis del segle XXI. D’ençà llavors, l’empresa estatal Enusa s’ha dedicat a tancar mines al considerar que era més barat importar-lo. Enusa abasteix d’urani al vuit reactors nuclears espanyols, els quals produeixen un 18% de l’electricitat. La planta Quercus de concentració d’urani va tancar el 2002 i el seu desmantellament havia d’estar ja en marxa. Tot i això, el darrer 21 de març, Enusa va demanar al CSN una pròrroga fins a finals de 2011 per veure si la mineria és rendible. (...)
La cerca d’urani va tornar a Espanya el 2008, quan la firma australiana Berkeley Resources va signar un acord amb Enusa per emprar els seus estudis i instal·lacions i crea un consorci per si l’explotació de l’urani era finalment rendible. (...) Amb l’apertura de nuclears en bona part del món, les mineres creuen que moltes mines tornaran a ser rendibles. Berkeley Resources (...) ha signat un preacord amb (...) l’empresa pública coreana Kepco pel qual aquesta inverteix 70 milions pel 35% de l’explotació de Salamanca (...).
(...) l’alcalde de Saelices (...) recolze el projecte: “La planta de Enusa ocupava a quasi 200 persones. El seu tancament va ser un pal per a la comarca, així que esperem que Berkeley tingui èxit”. L’alcalde afirma que els amos dels terrenys en els quals es realitzen les cates no han posat impediments a les prospeccions.
També hi ha projectes a Guadalajara, amb l’oposició del Govern autonòmic, i a Extremadura.
Rafael Méndez, Espanya alarga la vida de su planta de uranio ante el renacer nuclear, El País, 18-08-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada