25.7.10

Evolució de la indústria renovable a Espanya*


Espanya, peonera en termoelèctric solar
La posta en marxa ahir de la central de La Florida de 50 megawats a Alvarado (Badajoz) va fer que Espanya desbanqui a Estats Units com a primer productor d'energia solar termoelèctrica del món.
Espanya compte amb 11 plantes en funcionament, que sumen 432 megawats de potència instal·lada, en contra dels 422 megawats termosolars implantats al l'altre costat de l'Atlàntic, on hi ha cinc plantes operatives.
A més, hi ha 15 centrals més en construcció i 34 inscrites en el registre de preassignació. Això significa que els previsions apunten que pel 2013 Espanya podria comptar amb 60 instal·lacions operatives, que sumaran 2.500 megawats (...).
De les centrals en funcionament , sis estan ubicades a Andalusia, dus a Extremadura, dues a Castilla-La Mancha i una a Murcia. Crida l'atenció que a Catalunya encara no n'hi ha cap en funcionament. La inversió realitzada (...) puja a prop de 2.500 milions i assolirà els 15.000 milions dintre de dos anys. Entre les empreses que estan immerses en desenvolupar i implantar aquest tecnologia destaquen Abengoa, Iberdrola, ACS o Acciona, entre altres. A més, aquestes mateixes firmes son les que desenvolupen ambiciosos projectes en altres països, com Estats Units, nord d'Àfrica, Orient Mitjà, Xina, India o Australia.
Des de l'associació recorden que un dels avantatges d'aquesta tecnologia és la seva capacitat  d’emmagatzemament.
Conchi Lafraya, España supera a EE.UU. en energía termosolar, La Vanguardia 13-07-2010.

Moviments a Gas Natural Fenosa
(...) el grup suís Alpiq ha adquirit la central de cicle combinat de Gas Natural Fenosa a la Plana del Vent, situada en el municipi de l'Hospitalet de l'Infant, al costat de Vandellòs. (...)
L'operació (...) forma part de les desinversions a les quals es va comprometre Gas Natural quan va adquirir Fenosa. Són els primers actius de generació dels quals es desprèn Gas Natural, que ha de complementar el procés fins aconseguir unes desinversions equivalents a 2.000 MW en cicles combinats (...).
L'acord porta incorporat un contracte de subministrament per par de Gas Natural per al funcionament de la central.
Dolors Álvarez, Gas Natural vende a la suiza Alpiq la central de Plana del Vent, La Vanguardia 13-07-2010.

Gas Natural Fenosa i Alstom licitaran conjuntament per tots els parcs eòlics que la Generalitat ha tret a concurs, amb una potència de 769 megawats. L'aliança es basa en la capacitat de disseny i fabricació d'aerogeneradors d'Alstom i en la experiència operativa de Gas Natural.
Redacció, Gas Natural y Alstom; Puja por los parques eólicos catalanes, La Vanguardia 14-07-2010.

Tecnologia eòlica catalana a Estats Units i Brasil
Alstom Wind, l'empresa nascuda a partir de la catalana Ecotècnia, s'ha decidit a donar el gran salt internacional: la instal·lació d'altres plantes a Estats Units i a Brasil, que suposen una inversió de 20 milions d'euros cadascuna. Sóndos projectes pilotats des de Barcelona i amb tecnologia desenvolupada al seu centre tecnològic del 22@. (...)
La inversió al Brasil s'ha decidit molt de pressa, després d'aconseguir un contracte de 100 milions per construir un complex de parcs eòlics a Bahia, de 90 MW, amb una posta en marxa prevista pel 2011. Un cop aconseguit, es va optar per la fabricació local amb les mires posades en dirigir des de Brasil el creixement vers Sudamèrica.
El projecte d'Estats Units, en contra, forma part d'un pla estratègic dissenyat de fa temps (...).
La nord-americana és una planta d’envergadura, amb una capacitat de fabricació de 800 MW, el que equival a més de 250 aerogeneradors a l'any i una plantilla d'unes 270 persones. El projecte compte amb ajuts properes als 11 milions d'euros i tan rellevant com la planta en sí són els acords tecnològics als quals va vinculada. La planta ha de ser operativa el maig de 2011 (...).
Entre els acords tecnològics subscrits, destaca l'assolit amb el MIT en col·laboració amb l'associació tecnològica catalana BTEC. L'objectiu és la investigació per a la instal·lació en un futur de plataformes flotants, un camp en el qual Alstom Wind encara no ha entrata.
Dolors Álvarez, Del 22@ a Texas, La Vanguardia 20-07-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada