26.6.10

Qui ho pot entendre?


Un aprovat justet és tranquilitzador?
El Consell de Seguritat Nuclear (CSN) ha aprovat per unanimitat la sol·licitud de renovació de l'autorització d'explotació de la central nuclear Vandellòs II per un període de deu anys. El CSN ha comprovat el "correcte funcionament" de la central nuclear, l'exitència d'un nivell "adequat de seguritat" i la seva capacitat per "donar resposta" a les exigències de la reglamentació vigent. L'acord s'ha tramès al Ministeri d'Indústria.
Redacció, La Vanguardia 23-06-2010.

El Ministre d'Indústria ha autoritzat a la central nuclear d'Almaraz que continuï funcionant durant 10 anys més al renovar la seva llicència d'explotació que expirava enguany.
Agències, Industria autoriza que la nuclear de Almaraz funcione otros 10 años, La Vanguardia 9-06-2010.

L'energia no és cosa de broma, per alguns
[Felipe] González va urgir plantejar una estratègia energètica ("tenim un problema energètic endiablat", va alertar) (...)
Juan Carlos Merino, González pone fin a la tregua y vuelve a dar lecciones a Zapatero, La Vanguardia 25-06-10.

Per sorpresa, PSOE i PP ahir van anunciar la seva voluntat d'assolir un pacte d'Estat en matèria d'economia, el de l'energia. Per això, el Govern va fer una pas enrera al renunciar elevar la tarifa elèctrica el proper 1 de juliol, (...) i, en paral·lel anunciava la revisió dels costos del sistema elèctric i de l'energia en general. (...)
L'objectiu perseguit per l'Executiu és segelalr un pacte energètic de llarg abast amb el PP al qual s'hi puguin sumar altres forces polítiques,com CiU. A més de congelar l'increment de la factura elèctrica (...), salten pels aires els compromisos de retallar de manera retroactiva les subvencions a les energies renovables (...).
Crida l'atenció que PSOE i PP portessin negociant en aquesta matèria des de setembre de l'any passat sense arribar a cap acord, i que després d'una reunió d'urgència celebrada el darrer dimarts en el Congrés i intenses trucades i reunions al llarg de la jornada de dimecres decidissin fer públic el primer gran pacte d'Estat d'aquesta legislatura entre els dos partits per tractar de sortir de la crisi. (...)
El PP sempre havia posat tres condicions per negociar un gran acord: no pujar el preu de la llum; revisar la vida útil de les centrals nuclears (i sobretot el tancament de Garoña) i que el Govern l’informés de les actuacions que anaven prenent. Això ja és història.
La idea d’ambos partits és posar les bases per una política energètica a llarg termini. És a dir, definir el mix energètic apropiat per al país: quantificar quanta energia s'ha de produir amb fonts renovables a partir de 2020, desenvolupar les interconnexions internacionals... (...).
(...) El portaveu econòmic dels populars també va subratllar que "les circumstàncies econòmiques són més difícils i cal cercar una solució entre tots rebaixant la ideologia". (...)
Un altre dels punts de fricció sempre ha estat si Espanya ha d'apostar més per l'energia nuclear o no. Ni Sebastián [PSOE] ni Montoro [PP] van voler entrar a fons en aquesta matèria, i únicament el ministre es va limitar a dir que la decisió final de la ubicació de l'ATC (magatzem temporal centralitzat) es podria endarrerir.
Ningú esperava que aquest acord, que es va anunciar per sorpresa i amb molta presa (...).
(...) el president de la patronal elèctrica (Unesa) (...) es va limitar a dir: "Si la suspensió de la pujada de la llum és veritat, em sembla molt greu". (...) No obstant, va admetre que no "hi ha risc de fallida del sistema" i que "només ho feien per captar vots".
Conchi Lafraya, Gobierno i PP pactan en energía i aparcan la subida de la luz, La Vanguardia 25-06-2010.


El 24 de juny, dia dels innocents d'enguany
Mal dia el d'ahir per les empreses energètiques. La manca de concreció que va acompanyar el dijous a l'anunci d'un possible pacte sobre energia entre el PSOE i el PP, es va deixar notar en la Borsa. Amb l'excepció d'Endesa, la cotització no va variar, totes les companyies relacionades amb l'energia van baixar de preu. (...)
En aquesta ocasió hi va haver poc espai per a especular amb les causes de la caiguda. La compareixença conjunta dijous del ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, i del coordinador econòmic del PP, Cristóbal Montoro, per anunciar que negociaran un pacte sobre energia i es revisaran, entre altres coses, els costos del sistema elèctric, no va agradar a la Borsa
. Aquesta s'estremeix cada cop que sent notícies amb expressions com "revisió", "ajornament" o "cessió". (...)
Ahir, el dia després del sorprenent anunci, es van notar els primers frecs entre Govern i oposició. El ministre Sebastián va assegurar que l'ajornament de la pujada de la llum és només això, un ajornament. La llum, amb seguretat, tornarà a pujar.
Per la seva banda, el president del PP, Mariano Rajoy, va confirmar que per l'oposició, el pacte passa per reconsiderar la qüestió nuclear i, en concret, l'anunciat tancament de Garoña en 2013. "Vaig a demanar que es revisi el tancament de Garoña. Cal fer un nou mix amb els costos reals de cada font d'energia i arribar a un acord amb tots els operadors", va subratllar. Per si no havia quedat clar, el diputat del PP, Miguel Arias Cañete va assegurar que si el Govern exclou la negociació per la continuïtat de Garoña "no hi haurà pacte". Amb l'embolic a la vista, tant la vicepresidenta Fernández de la Vega com el propi Sebastià van assegurar que el tancament de Garoña es manté.
S.C., La inconcreción del pacto de la energía castiga a las eléctricas, El País 26-06-2010.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada