15.5.15

Nova illa amb 30.000 MW eòlics **

Tres operadors del sistema elèctric –Tennet a Holanda, Tennet a Alemanya i Energinet de Dinamarca- han presentat a la Comissió Europea un pla per desenvolupar un gran sistema de transport d’electricitat d’origen eòlic amb base al mar del Nord. El projecte estrella és la construcció d’una o diverses illes artificials (envoltades de parcs eòlics) que actuaran com un gran node de connexió per distribuir l’electricitat neta als països riberencs del mar del Nord. Podria ser una realitat entre el 2030 i el 2050.
L’illa estaria situada gairebé al centre del mar del Nord, a uns 100 km de les costes britàniques, just a l’altura del banc de sorra, on la profunditat de les aigües és d’entre 15 i 30 metres. Cada una de les illes podria facilitar la connexió de 30.000 MW eòlics [30 reactors nuclears] (un terç més que la potència eòlica instal·lada a Espanya a finals del 2016 de 23.000 MW)
El que persegueixen els promotors és aprofitar més bé els recursos eòlics del mar del Nord, que té recursos eòlics abundants i un règim de vents excel·lent.
En aquesta iniciativa destaquen diversos aspectes: complir els acords de París contra el canvi climàtic, consolidar l’energia eòlica marina, o facilitar el pla de tancament de les nuclears.
L’illa artificial, de tot just 6,5 km2 [una circumferència de 1,44 km de radi, o un quadrat de 2,55 km de costat] disposarà d’una infraestructura àmplia (molls, aeroport, magatzems...) i permetria abaratir el cost de l logística que requereix la construcció dels parcs eòlics marins i facilitat les tasques de manteniment i reparació dels aerogeneradors.
Llançant la proposta, coneguda com North Sea wind Power Hub, els promotors volen captar nous socis, especialment operadors de xarxa i empreses d’infraestructures.
“Ara, als governs els toca assegurar una política estable que permeti al mercat fer la seva feina”. La premissa de partida és que fer aquest gran salt per fomentar l’energia neta exigeix la cooperació europea
I posar unes bases fermes, ja que la reducció de costos d’avui determinarà la potència futura de l’energia eòlica futura.
I quines raons hi ha per fer-la, aquesta illa? Permet aprofitar grans quantitats d’electricitat d’origen eòlic, el transport d’electricitat evitarà pèrdues per fer-se en corrent continu d’alta tensió, no només s’enviarà electricitat al continent sinó que també s’afavorirà un comerç d’energia entre els països connectats ja que l’illa actuarà com una aranya al mar del Nord que uneix els parcs marins i les connexions internacionals, importants per equilibrar l’oferta i la demanda al nord i el centre d’Europa .
Antonio Cerrillo, L’illa que neix del vent, La Vanguardia 8-05-2017.


Eòlica marina a Catalunya: una ocasió perduda?
L’energia eòlica marina viu en plena expansió al món, però a Espanya no hi ha cap instal·lació d’aquest tipus. “És greu que Espanya quedi fora d’un desenvolupament tecnològic que marcarà el futur de les renovables en els anys pròxims”, es queixa Javier García Breva.
El Regne Unit, Alemanya, França o Holanda promouen parcs eòlics marins. Fins i tot Portugal ha emprès aquesta direcció. Algú no vol que es faci a Espanya. No hi ha cap planificació que hagi previst concedir ajuts específics per promoure aquesta modalitat de generació.
A Catalunya, el 2010 es va presentar el projecte Zèfir (de l’IREC, Institut de Recerca d’Energia de Catalunya), per aixecar entre quatre i sis molins [d’Alstom-Ecotència] davant la costa de Tarragona, en una zona marina d’escassa profunditat. Tot i això, el projecte es va ensorrar per la manca d’ajuts a les energies renovables i de suport cap aquest projecte.
A. Cerrillo, “Algú no ho vol a Espanya”, La Vanguardia 8-05-2017.

Dinamarca ha instal·lat 13 parcs eòlics marins des del 1991, amb una potència total de 1.271,6 MW. Ara han retirat el primer instal·lat l'any 1991 de 4,95 MW. El parc més gran és de 400 MW, amb un factor de capacitat de 48,6%, equivalència del percentatge de temps que hauria generat a màxima potència. El menor factor de capacitat ha estat de 21,9%.




Els parcs s'han situat entre els 100 metres i els 32 km de la costa.
El gràfic mostra l'evolució de la potència eòlica marina al llarg del temps (MW).



Els 1.271,6 MW marins que tè Dinamarca superen els 989,5 MW eòlics totals de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada