8.11.15

L'oleoducte Canadà-Golf de Mèxic, cancel•lat: ja no és econòmic*



(...) ahir el president dels Estats Units va anunciar el rebuig de la seva Administració al megaprojecte de l'oleoducte Keystone XL que una empresa canadenca pretén construir per portar sorres petrolíferes [en realitat, el petroli extret de les sorres] des de la província d'Alberta fins a les refineries dels Estats Units del golf fre Mèxic.
(...) "El Departament d'Estat ha informat que el projecte Keystone XL no forma part de l'interès nacionals dels Estats Units, i jo hi estic d'acord", va declarar Obama.
Entre els arguments principals, Obama va assenyalar que la construcció de l'oleoducte no milloraria l'economia, ni abaixaria els preus del petroli, i hi ha alternatives millors per crear llocs de treball amb garanties de futur. A més a més, "el transport de petroli cru més brut no enforteix la seguretat energètica dels Estats Units".
La resposta d'Obama arriba després de diversos anys de controvèrsia, gairebé des del principi del seu mandat. El seu rebuig xoca amb la posició molt majoritària del sector industrialista i les majories republicanes, però també amb sectors del Partit Demòcrata sensibles a les pressions del lobby del petroli (...).
Obama va revelar que havia comunicat la seva decisió al nou primer ministre canadenc, Justin Trudeau, que no li va amagar la seva decepció malgrat que té una sensibilitat ambientalista més gran que el seu antecessor (...). Trudeau, segons va dir Obama, es va comprometre a analitzar les preocupacions dels Estats Units per poder revisar el projecte i dur-lo a terme.
Jordi Barbeta, Obama rebutja el megaoleoducte Keystone i apresa a salvar el planeta, La Vanguardia 7-11-2015.

El president nord-americà Barak Obama va aturar ahir el projecte de macrooleoducte Keystone XL, després d'anys de polèmica. Des de la Casa Blanca, Obama va proclamar que l'oleoducte, que havia d'unir les terres bituminoses del Canadà amb les refineries del golf de Mèxic mitjançant una canonada de 2.735 quilòmetres, "no serveix als interessos nacionals dels Estats Units". Els grups ecologistes havien convertit el cas en una prova de foc per al compromís de lluita contra el canvi climàtic. (...)
Obama va voler treure ferro a la polèmica. L'oleoducte "no és ni un remei miraculós per a l'economia", com argumenten els seus partidaris (inclosos els sindicats, que asseguraven que crearia 50.000 llocs de treball), ni tampoc "una via ràpida cap el desastre", com defensaven els seus detractors (que auguraven fuites o la contaminació de grans aqüífers). (...)
A principis de setmana la petroliera TransCanada, responsable del projecte, havia congelat la sol·licitud del permís, després de set anys insistint en la necessitat de l'oleoducte. Quan es va posar sobre la taula, havia de permetre duplicar la producció de les terres bituminoses d'Alberta (un tipus de petroli més contaminant), i necessitava noves rutes d'exportació. La caiguda del preu del petroli va acabar amb la viabilitat econòmica del projecte. Els defensors de l'oleoducte argumentaven la necessitat dels Estats Units de garantir-se el subministrament energètic amb països amics, però de fet el Canadà i Mèxic ja són els seus principals proveïdors.
Ara,Barcelona, Obama rebutja l'oleoducte Keystone XL a les portes de la cimera de París, Ara 7-11-2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada