27.11.15

Inseguretat en les centrals nuclears a Bègica ***



"Els resultats quant al risc d'incendi són francament desastrosos". Hi ha greus "carències reglamentàries, valors alarmants de probabilitats de fusió del nucli. Electrabel està mostrant falta d'iniciativa per millorar el nivell de seguretat" a les centrals nuclears que gestiona a Bèlgica i demostra un "enorme desvergonyiment". Qui així descriu la situació del parc nuclear belga és el director general de l'Agència Federal de Control Nuclear (AFCN) de Bèlgica, Jan Bens.
Bens, s'expressa en aquests termes en sengles cartes dirigides a Electrabel (l'empresa explotadora de les plantes de Tihange i Doel), i Engies, el proveïdors d'electricitat, totes dues pertanyents al grup francès Suez. El seu contingut posa de manifest que la preocupació de les autoritats per la seguretat de diverses centrals nuclears és molt més gran del que han admès dins ara en públic i dóna arguments als qui a Bèlgica i els seus països veïns fa temps que reclamen el tancament de diversos reactors per por d'un accident nuclear.
Bens es va posar en contacte el juliol amb Electrabel per expressar els seus dubtes sobre la resposta als errors detectats per un recent estudi sobre els riscos d'incendi a Tihange i Doel, que va considerar "com a mínim alarmant". L'empresa, en canvi, va menysprear al seu dia les conclusions perquè no reflectien -va dir- la realitat de les seves instal·lacions. El supervisor arremet contra aquesta despreocupació i els retreu la "falta d'actitud inquisitiva i la convicció massa ràpida que no hi ha problemes. Tot això són elements inquietants per que fa al nivell de cultura de seguretat de la seva empresa", que posa en dubte la voluntat de resoldre els problemes. Al setembre va escriure a Engie qüestionant-ne també l'actitud i lamentant la inacció davant els nombrosos problemes detectats a Tinhange aquest últim any, que li van costar diverses denúncies de regulador. Una visita sorpresa els va permetre comprovar a l'agost que el pla d'acció pactat s'estava aplicant només a mitges i escoltar "declaracions alarmants" dels treballadores. En una altra inspecció van constatar "problemes més estructurals", com la falta d'enginyers, que "posen en perill el manteniment d'un nivell de seguritat satisfactori".
Bèlgica té actualment 6.000 MW de potència nuclear instal·lats en set reactors repartits entre Tihange (sud) i Doel (nord), tota a prop de la frontera. Unes 90 localitats d'alemanya, Holanda i Luxemburg ultimen una demanda judicial conjunta per reclamar el tancament del reactor Tihange 2. La instal·lació va estar tancada més d'un any, igual que Doel 3, després que s'hi van descobrir esquerdes als vasos (16.000 en total).
Beatriz Navarro, L'agència nuclear belga, inquieta per la seguretat de la central de Tihange, La Vanguardia 22-11-2016.


Doel

Tihange

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada